Składniki
Co powiecie na pierogi z serem żółtym i pieczarkami?? Każdy był zdziwiony i zaciekawiony tym pomysłem, jednak był on jak najbardziej trafiony. Pierogi w takiej wersji bardzo nam smakowały. Przepis jak zawsze trochę zmodyfikowałam i dodałam salami do wyostrzenia smaku. Następnym razem zrobię z innego przepisu na ciasto, bo te wydawało mi się mało plastyczne. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki + dodatkowo do podsypywania
- szczypta soli
- 1 szklanka wrzącej wody
Farsz:
- 5 dużych pieczarek
- masło (ok. 2 łyżek)
- 150 g żółtego sera
- 100 g salami
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na maśle przez kilka minut, aż woda odparuje. Następnie przełożyć je do miski i odstawić do ostygnięcia. Ser żółty również zetrzeć n grubych oczkach i dodać do pieczarek. Salami pokroić w małą kostkę i wymieszać z resztą farszu. Doprawić do smaku.
Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Wlać wrzątek i wymieszać łyżką. Gdy mąka wchłonie wodę, wyrobić gładkie ciasto. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki płat, a następnie za pomocą kubka lub szklanki wyciąć koła. Na każdym krążku wyłożyć porcję farszu i dokładnie skleić brzegi pieroga.
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić pierogi i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Odcedzić. Na gorące można wyłożyć odrobinę masła i zetrzeć trochę sera.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 2/2014