Dania mięsne i obiady

Mięsna zapiekanka z ziemniaczanym puree

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Dziś zapraszam na ciekawą zapiekankę z mięsa mielonego i pierzynką z ziemniaków. Danie nie jest skomplikowane i po przygotowaniu dość łatwo się kroi, nie rozpada i ładnie prezentuje.

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 kostka bulionowa drobiowo-wołowa
  • 1 mały koncentrat pomidorowy (80g)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml mleka
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub ugnieść widelcem. Dodać masło, mleko i doprawić do smaku.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dołożyć mięso i podsmażyć. Do zawartości garnka dodać 200 ml wody, mąkę oraz kostkę rosołową. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dołożyć do mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Chwilę podgrzewać.

 

Mięso przełożyć do foremki o średnicy 22 cm lub małego naczynia żaroodpornego, wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić ziemniaczane puree. Zapiekankę piec 25 minut w 180°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 3/2014

You have no rights to post comments