Składniki
Dziś zapraszam na ciekawą zapiekankę z mięsa mielonego i pierzynką z ziemniaków. Danie nie jest skomplikowane i po przygotowaniu dość łatwo się kroi, nie rozpada i ładnie prezentuje.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 kostka bulionowa drobiowo-wołowa
- 1 mały koncentrat pomidorowy (80g)
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 5 dużych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 50 ml mleka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub ugnieść widelcem. Dodać masło, mleko i doprawić do smaku.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dołożyć mięso i podsmażyć. Do zawartości garnka dodać 200 ml wody, mąkę oraz kostkę rosołową. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dołożyć do mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Chwilę podgrzewać.
Mięso przełożyć do foremki o średnicy 22 cm lub małego naczynia żaroodpornego, wyrównać. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić ziemniaczane puree. Zapiekankę piec 25 minut w 180°C.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 3/2014