Składniki
Zapraszam na mięsną zapiekankę z pierożkami tortelloni i warzywami. Całość jest sycąca, smaczna i prosta do przygotowania.
Składniki:
- 500 g tortelloni z serem
- 200 g kabanosów
- 1 pierś z kurczaka (ok. 400g)
- 1 cebula
- przyprawa do gyrosa
- słodka papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki keczupu
- 200g sera żółtego
- pół szklanki śmietany 30%
Przygotowanie:
Na patelnię wlać szklankę wody. Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawami i wrzucić na patelnię. Smażyć do momentu, aż woda odparuje. Kabanosy pokroić w plastry i podsmażyć na drugiej patelni, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Tortelloni ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do zawartości patelni z kiełbasą i cebulą dołożyć kurczaka i pomidory, wszystko podsmażyć.
Do naczynia żaroodpornego wrzucić mięso, groszek i fasolę (odsączone z zalewy), keczup i tortelloni. Wszystko dokładnie wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć ze śmietaną, a następnie wyłożyć na wierzch zapiekanki.
Piec około 20 minut w temp. 200°.
Smacznego!
Inspiracja: To jest pyszne, Nr 1/2014