Dania mięsne i obiady

Zapiekanka z tortelloni

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Zapraszam na mięsną zapiekankę z pierożkami tortelloni i warzywami. Całość jest sycąca, smaczna i prosta do przygotowania.

 

Składniki:

  • 500 g tortelloni z serem
  • 200 g kabanosów
  • 1 pierś z kurczaka (ok. 400g)
  • 1 cebula
  • przyprawa do gyrosa
  • słodka papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki keczupu
  • 200g sera żółtego
  • pół szklanki śmietany 30%

 

Przygotowanie:

Na patelnię wlać szklankę wody. Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawami i  wrzucić na patelnię. Smażyć do momentu, aż woda odparuje. Kabanosy pokroić w plastry i podsmażyć na drugiej patelni, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Tortelloni ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do zawartości patelni z kiełbasą i cebulą dołożyć kurczaka i pomidory, wszystko podsmażyć.

 

Do naczynia żaroodpornego wrzucić mięso, groszek i fasolę (odsączone z zalewy), keczup i tortelloni. Wszystko dokładnie wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć ze śmietaną, a następnie wyłożyć na wierzch zapiekanki.

 

Piec około 20 minut w temp. 200°.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: To jest pyszne, Nr 1/2014