Dania mięsne i obiady

Pikantne tortille z sosem jogurtowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

 Sos:
Dodatkowo:

Absolutnie pyszne danie! Świeże, lekkie, z pikantnym mięsem i orzeźwiającym sosem na bazie jogurtu, ogórka, limonki i ostrej papryczki. Koniecznie spróbujecie! Ja jestem nim zachwycona :)

 

Składniki:

Mięso:

  • 4 szalotki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 ostrej papryczki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Sos:

  • jogurt naturalny grecki (400g)
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 ogórek gruntowy
  • 0,5 ostrej papryczki
  • sok z 1/3 limonki

Dodatkowo:

  • 5 placków tortilli
  • 0,5 główki młodej kapusty
  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Szalotki posiekać w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć ze szczyptą soli, a następnie dodać do mięsa razem z curry, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, drobno posiekaną ostrą papryczką i cebulą. Dodać oliwę z oliwek i doprawić do smaku. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Z masy uformować podłużne kotleciki o grubości ok. 2cm i wykładać je na wysmarowanej oliwą desce. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto brązowego koloru.

 

W między czasie przygotować sos. Jogurt wymieszać z ziołami prowansalskimi, oliwą z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryczką pokrojoną w drobną kostkę i sokiem z limonki. Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do sosu, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Kapustę poszatkować i skropić oliwą z oliwek.

 

Placek tortilli przekroić na pół i podgrzać w mikrofalówce. Posmarować go odrobiną sosu, następnie wyłożyć kapustę i na środek mięso. Całość zwinąć. Obok wyłożyć łyżkę sosu.

 

Smacznego!

 

Źródło: przepis Karola Okrasy