Składniki
Absolutnie pyszne danie! Świeże, lekkie, z pikantnym mięsem i orzeźwiającym sosem na bazie jogurtu, ogórka, limonki i ostrej papryczki. Koniecznie spróbujecie! Ja jestem nim zachwycona :)
Składniki:
Mięso:
- 4 szalotki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 ostrej papryczki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sos:
- jogurt naturalny grecki (400g)
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 ogórek gruntowy
- 0,5 ostrej papryczki
- sok z 1/3 limonki
Dodatkowo:
- 5 placków tortilli
- 0,5 główki młodej kapusty
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Szalotki posiekać w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć ze szczyptą soli, a następnie dodać do mięsa razem z curry, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, drobno posiekaną ostrą papryczką i cebulą. Dodać oliwę z oliwek i doprawić do smaku. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Z masy uformować podłużne kotleciki o grubości ok. 2cm i wykładać je na wysmarowanej oliwą desce. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto brązowego koloru.
W między czasie przygotować sos. Jogurt wymieszać z ziołami prowansalskimi, oliwą z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, papryczką pokrojoną w drobną kostkę i sokiem z limonki. Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do sosu, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapustę poszatkować i skropić oliwą z oliwek.
Placek tortilli przekroić na pół i podgrzać w mikrofalówce. Posmarować go odrobiną sosu, następnie wyłożyć kapustę i na środek mięso. Całość zwinąć. Obok wyłożyć łyżkę sosu.
Smacznego!
Źródło: przepis Karola Okrasy