Dania mięsne i obiady

Rolada z mięsem mielonym i pieczarkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Sos:

Dzisiaj  przedstawiam przepis na roladę z mięsem mielonym i pieczarkami zawiniętą w ciasto francuskie. Do tego przygotowałam sos pieczarkowy i ziemniaczane puree. Spróbujcie, a nie pożałujecie.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić cebulę, chwilę podsmażyć i dodać pieczarki. Warzywa smażyć do momentu odparowania płynu. Następnie dołożyć mięso mielone. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz przełożyć do miski i przestudzić. Wbić do niego 1 jajko i wsypać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać lub wyrobić ręką.

 

Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na nie farsz. Całość ciasno zwinąć w roladę. Pozostałe jajko rozkłócić i posmarować nim wierzch ciasta. Zrobić kilka nacięć, aby para miała ujście. Piec około 30 minut w 200°C z termoobiegiem.

 

Przygotować sos: Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na patelni do momentu odparowania płynu. Wlać śmietanę, doprawić do smaku. Na koniec zagęścić mąką.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 6/2014