Składniki
Dzisiaj przedstawiam przepis na roladę z mięsem mielonym i pieczarkami zawiniętą w ciasto francuskie. Do tego przygotowałam sos pieczarkowy i ziemniaczane puree. Spróbujcie, a nie pożałujecie.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g pieczarek
- 500 g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka)
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
Sos:
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka mąki
- 200 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić cebulę, chwilę podsmażyć i dodać pieczarki. Warzywa smażyć do momentu odparowania płynu. Następnie dołożyć mięso mielone. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz przełożyć do miski i przestudzić. Wbić do niego 1 jajko i wsypać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać lub wyrobić ręką.
Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć na nie farsz. Całość ciasno zwinąć w roladę. Pozostałe jajko rozkłócić i posmarować nim wierzch ciasta. Zrobić kilka nacięć, aby para miała ujście. Piec około 30 minut w 200°C z termoobiegiem.
Przygotować sos: Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na patelni do momentu odparowania płynu. Wlać śmietanę, doprawić do smaku. Na koniec zagęścić mąką.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 6/2014