Dania mięsne i obiady

Piersi faszerowane mozzarellą z szynką Schwarzwaldzką w cieście francuskim

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepyszny obiad! Roladki z piersi kurczaka faszerowane serem mozzarella i musztardą dla wyostrzenia smaku. Całość owinięta szynką Schwarzwaldzką i ciastem francuskim. Danie jest sycące, a do tego ładnie się prezentuje. Baaardzo polecam!

 

Składniki:

  • 1,5 piersi z kurczaka (3 pojedyncze filety)
  • 1 kulka mozzarelli (125g po odsączeniu zalewy)
  • 2 łyżki ostrej musztardy (użyłam Dijon i Sarepskiej)
  • 100 g szynki Schwarzwaldzkiej
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pieprz
  • 1 jajko

 

Przygotowanie:

Piersi umyć, osuszyć, podzielić na pojedyncze filety i każdy naciąć tworząc kieszonkę. Oprószyć pieprzem. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z musztardą. Tak przygotowanym farszem nadziać kurczaka.

 

Plastry szynki Schwarzwaldzkiej (po 3) ułożyć tak aby nachodziły na siebie (patrz zdjęcie poniżej). Na nie wyłożyć roladkę i zwinąć wędlinę. Ciasto francuskie podzielić na 3 części. Każdą ponacinać z lewej i prawej strony na paski o szerokości ok. 1cm (tak jak na zdjęciu poniżej) i składać na przemian tworząc warkocz. Jajko rozkłócić i posmarować nim wierzch roladek. Miałam w planie posypać górę sezamem, ale niestety zapomniałam. Następnym razem na pewno to zrobię.

 

Piec w piekarniku w 180°C przez około 30-40 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

 

Smacznego!