Dania mięsne i obiady

Tarta z wędzonym łososiem, mozzarellą i pomidorami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Kolorowa i prosta tarta z wędzonym łososiem. Spód z gotowego ciasta francuskiego, do tego mozzarella, pomidory i szczypiorek. Całość zalana śmietanowo-jajecznym sosem. Smak ryby jest bardzo wyraźny, jednak pozostałe składniki są doskonałym uzupełnieniem dania. Zapraszam.

 

Składniki:

  • 200 g ciasta francuskiego
  • 200 g łososia wędzonego
  • 2 kulki sera mozzarella (każda po 125g)
  • pół pęczka szczypiorku
  • ok. 350 g pomidorów (ok. 4 sztuk)
  • 5 jajek
  • 100g śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Formę do tarty posmarować masłem. Ja użyłam dwóch blach o średnicy 20 cm, ale można całość przygotować w jednej większej. Ciasto francuskie delikatnie rozciągnąć i wyłożyć nim foremki. Spód ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć łososia, następnie pokrojoną w plastry mozzarellę. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Pomidory pokroić w kostkę i dodać na wierzch tarty. Doprawić solą i pieprzem.

 

Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną. Mieszaniną zalać tartę. Piekarnik rozgrzać do 160°C i piec przez około 25-30 minut, aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia lidla.pl Okrasa kontra Pascal, przepis Pascala