Składniki
Kolorowa i prosta tarta z wędzonym łososiem. Spód z gotowego ciasta francuskiego, do tego mozzarella, pomidory i szczypiorek. Całość zalana śmietanowo-jajecznym sosem. Smak ryby jest bardzo wyraźny, jednak pozostałe składniki są doskonałym uzupełnieniem dania. Zapraszam.
Składniki:
- 200 g ciasta francuskiego
- 200 g łososia wędzonego
- 2 kulki sera mozzarella (każda po 125g)
- pół pęczka szczypiorku
- ok. 350 g pomidorów (ok. 4 sztuk)
- 5 jajek
- 100g śmietany 30%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Formę do tarty posmarować masłem. Ja użyłam dwóch blach o średnicy 20 cm, ale można całość przygotować w jednej większej. Ciasto francuskie delikatnie rozciągnąć i wyłożyć nim foremki. Spód ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć łososia, następnie pokrojoną w plastry mozzarellę. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Pomidory pokroić w kostkę i dodać na wierzch tarty. Doprawić solą i pieprzem.
Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną. Mieszaniną zalać tartę. Piekarnik rozgrzać do 160°C i piec przez około 25-30 minut, aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej.
Smacznego!
Źródło: Kuchnia lidla.pl Okrasa kontra Pascal, przepis Pascala