Dania mięsne i obiady

Pomidorowe spagetti z kurczakiem i szpinakiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Tym razem spaghetti z kurczakiem, zamiast tradycyjnej wersji z mięsem mielonym. Do tego szpinak i sos pomidory. Zapraszam!

 

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g każda)
  • ok. 100 g świeżego szpinaku
  • 1 i 1/2 szklanki startego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
  • 4 ząbki czosnku
  • chilli (przyprawa)
  • 4 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej
  • sól
  • makaron spaghetti

 

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pierś pokroić w kostkę i dodać do zawartości patelni. W między czasie ugotować makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

 

W blenderze zmiksować pomidory, zioła, sól, chilli i szklankę startego sera żółtego. Pomidorową mieszankę dodać do kurczaka, ewentualnie doprawić do smaku. Zagotować i zdjąć z ognia. Szpinak umyć, osuszyć, pozbawić łodyżek, porwać na mniejsze kawałki i dodać do całości. Wszystkie składniki wymieszać.

 

Makaron odcedzić i wyłożyć na głębokie talerze. Na spaghetti wylać sos. Wierzch posypać serem i udekorować listkami bazylii.

 

Smacznego!

 

Źródło: C. Bordi, Spaghetti