Składniki
Tym razem spaghetti z kurczakiem, zamiast tradycyjnej wersji z mięsem mielonym. Do tego szpinak i sos pomidory. Zapraszam!
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 2 piersi z kurczaka
- 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g każda)
- ok. 100 g świeżego szpinaku
- 1 i 1/2 szklanki startego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
- 4 ząbki czosnku
- chilli (przyprawa)
- 4 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej
- sól
- makaron spaghetti
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pierś pokroić w kostkę i dodać do zawartości patelni. W między czasie ugotować makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W blenderze zmiksować pomidory, zioła, sól, chilli i szklankę startego sera żółtego. Pomidorową mieszankę dodać do kurczaka, ewentualnie doprawić do smaku. Zagotować i zdjąć z ognia. Szpinak umyć, osuszyć, pozbawić łodyżek, porwać na mniejsze kawałki i dodać do całości. Wszystkie składniki wymieszać.
Makaron odcedzić i wyłożyć na głębokie talerze. Na spaghetti wylać sos. Wierzch posypać serem i udekorować listkami bazylii.
Smacznego!
Źródło: C. Bordi, Spaghetti