Dania mięsne i obiady

Mięsna pieczeń z cukinią i machewką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Zapraszam na smaczną pieczeń z mięsa mielonego. Dodatek warzyw, oprócz poprawy walorów smakowych, sprawia, że danie ładnie prezentuje się w przekroju. Kolejnym atutem jest prostota przygotowania.

 

Przygotowanie:

Podłużną foremkę o wymiarach 30 x 11,5 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki keksówki wyłożyć szynką, tak by brzeg zachodziły na siebie (patrz zdjęcie poniżej).

 

Cukinię, marchew, cebulę i mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wbić jajka. Następnie dołożyć mięso mielone, przecier pomidorowy i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić ręką i przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Na wierzch ułożyć pozostałe plastry szynki i złożyć do środka wystające brzegi.

Piec w piekarniku około 60 min. w 180°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: książka Pascal kontra Okrasa, przepis Pascala

You have no rights to post comments