Składniki
Zapraszam na smaczną pieczeń z mięsa mielonego. Dodatek warzyw, oprócz poprawy walorów smakowych, sprawia, że danie ładnie prezentuje się w przekroju. Kolejnym atutem jest prostota przygotowania.
Przygotowanie:
Podłużną foremkę o wymiarach 30 x 11,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki keksówki wyłożyć szynką, tak by brzeg zachodziły na siebie (patrz zdjęcie poniżej).
Cukinię, marchew, cebulę i mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wbić jajka. Następnie dołożyć mięso mielone, przecier pomidorowy i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić ręką i przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Na wierzch ułożyć pozostałe plastry szynki i złożyć do środka wystające brzegi.
Piec w piekarniku około 60 min. w 180°C.
Smacznego!
Źródło: książka Pascal kontra Okrasa, przepis Pascala