Dania mięsne i obiady

Rolada z indyka faszerowana szpinakiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

W końcu wracam. Ostatnio miałam bardzo intensywny okres w życiu, gdzie doba niestety była za krótka. Na szczęście już wszystko wraca do normy.

 

Dziś zapraszam Was na bardzo smaczny obiad, który oprócz walorów smakowych, pięknie się prezentuje. Zatem jeśli spodziewacie się gości i znudziły Wam się tradycyjne dania, a do tego chcielibyście zaskoczyć czymś nowym, ten przepis jest właśnie dla Was.

 

Przygotowanie:

Mięso umyć i naciąć tak, aby powstał jeden duży płat (w razie konieczności rozbić). Pierś natrzeć przyprawą typu Vegeta i skropić oliwą z oliwek. Odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.

 

Na patelni rozgrzać oliwę (około 3 łyżek) i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. 2 minut. Dodać szpinak (nie ma potrzeby rozmrażania) i smażyć ok. 10 minut. Na koniec wmieszać roztrzepane jajka i doprawić solą oraz pieprzem. 

 

Na płacie mięsa rozłożyć plastry szynki i rozsmarować równomiernie szpinakowy farsz. Całość ścisło zwinąć w roladę. Można dodatkowo związać nicią wędliniarską. Roladę obsmażyć krótko na patelni z każdej strony. Następnie wstawić do naczynia żaroodpornego, podlać tłuszczem z patelni i dodać około 200 ml wody. Piec około 45-60 min. w 200°C. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na około 10 min., aby odpoczęło i soki się wchłonęły. Pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami oraz surówką.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia dwóch smaków Słodki Słony