Składniki
Chrupiące, delikatne, po prostu pyszne ziemniaki w waflu. Idealne do wszystkich dań mięsnych i na każdą uroczystość. Ich kolejną zaletą jest wygląd, bo sami przyznacie, że prezentują się pięknie. Za przepis dziękuję Ani :)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 płat wafla o boku 28 cm
- koperek
- sól
- olej do smażenia
Przygtowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę i dodać koperek. Wymieszać. Gorącą masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel i rozprowadzić równomiernie. Odstawić na ok 3 min., aby wafel zmiękł pod wpływem ciepła. Zwinąć jak roladę. Zawinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na około 2 godz., aby masa stężała i łatwo było ją kroić. Ja przygotowałam ją dzień wcześniej i przechowywałam całą noc w lodówce . Pokroić w 1 cm plastry i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego!