Dania mięsne i obiady

Chrupiące ziemniaki w waflu

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Chrupiące, delikatne, po prostu pyszne ziemniaki w waflu. Idealne do wszystkich dań mięsnych i na każdą uroczystość. Ich kolejną zaletą jest wygląd, bo sami przyznacie, że prezentują się pięknie. Za przepis dziękuję Ani :)

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 płat wafla o boku 28 cm
  • koperek
  • sól
  • olej do smażenia

 

Przygtowanie:

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę i dodać koperek. Wymieszać. Gorącą masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel i rozprowadzić równomiernie. Odstawić na ok 3 min., aby wafel zmiękł pod wpływem ciepła. Zwinąć jak roladę. Zawinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na około 2 godz., aby masa stężała i łatwo było ją kroić. Ja przygotowałam ją dzień wcześniej i przechowywałam całą noc w lodówce . Pokroić w 1 cm plastry i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

Smacznego!