Dania mięsne i obiady

Zapiekanka z indyka w sosie jogurtowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Zapiekanki to wygodne dania: można je dość szybko przygotować i nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy. Zapraszam do wypróbowania dania składającego się z trzech warstw: mięsa, lekko pikantnego sosu jogurtowo-serowego i ziemniaków.

 

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.

 

Sznycle umyć, oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć na złoto.

 

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć na spód mięso.

 

Przygotować sos: Jogurt wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ze startym na grubych oczkach serem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką. Sos rozsmarować na mięsie. Na wierzch zapiekanki wyłożyć przekrojone na pół ziemniaki, a na nie pozostałe masło.

 

Piec około 20 minut w 200°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 8/2015