Składniki
Zapiekanki to wygodne dania: można je dość szybko przygotować i nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy. Zapraszam do wypróbowania dania składającego się z trzech warstw: mięsa, lekko pikantnego sosu jogurtowo-serowego i ziemniaków.
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.
Sznycle umyć, oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć na złoto.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć na spód mięso.
Przygotować sos: Jogurt wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ze startym na grubych oczkach serem. Doprawić solą i pieprzem i ostrą papryką. Sos rozsmarować na mięsie. Na wierzch zapiekanki wyłożyć przekrojone na pół ziemniaki, a na nie pozostałe masło.
Piec około 20 minut w 200°C.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 8/2015