Składniki
Dziś zapraszam na pyszne pieczarki z aromatycznym, lekko pikantnym farszem z mięsa drobiowego. Wierzch zwieńczony jest chrupiącą szynką Szwarzwaldzką. Polecam!
Przygotowanie:
Filety z kurczaka umyć i zmielić w maszynce do mięsa.
Pieczarki obrać i usunąć korzonki.
Trzony grzybów i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do mięsa. Marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach- dołożyć do mielonego kurczaka. Całość doprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, cynamonem, kurkumą i chilli. Dokładnie wymieszać. Mięso smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie na patelnię wlać pół szklanki wody. Gdy płyn odparuje, dodać śmietanę.
Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z zawartością patelni. Mięso zdjąć z ognia i nadziewać kapelusze pieczarek. Na wierzch grzybów wyłożyć po plastrze szynki Szwarzwaldzkiej.
Grzyby ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 15 minut. Podczas pieczenia pieczarki mogą puścić wodę, jednak nie należy się tym przejmować. Płyn na koniec zlewamy.
Smacznego!