Dania mięsne i obiady

Kurczak pod orzechową pierzynką

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Tym razem zapraszam Was na pieczone filety z kurczaka pod grubą pierzynką orzechów i pistacji. Przygotowanie dania nie zajmie Wam więcej niż 20 minut. Polecam wszystkim ceniącym sobie czas spędzony poza kuchnią.

 

Przygotowanie:

Piersi umyć, pokroić na plastry (jak na kotlety) i oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 

W blenderze zmiksować orzechy ziemne, pistacje (kilka odłożyć do dekoracji), natkę pietruszki, czosnek, bułkę pokruszoną lub pokrojoną w kostkę i paprykę. Na koniec wlać olej sezamowy i wsypać parmezan. Całość krótko zmiksować.

 

Na filety wyłożyć po łyżce orzechowej panierki. Piec około 30 minut w temp. 200°C. Można podawać z sosem jogurtowym.

 

Źródło: Nie mogę sobie przypomnieć skąd korzystałam, ale jak natrafię to uzupełnię.