Dania mięsne i obiady

Paluszki rybne w pikantnym sosie musztardowo - jajecznym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Zapraszam na paluszki z rybne z pysznym pikantnym sosem musztardowo - jajecznym. Jeśli macie dość nudnych ryb to przygotujcie ten sos. Poszłam na łatwiznę i użyłam gotowych paluszków, ponieważ dziś nie miałam czasu, aby przygotować je samodzielnie.

 

Składniki:

  • 10 paluszków rybnych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki ostrej musztardy (użyłam sarepskiej)
  • sól

 

Przygotowanie:

Paluszki upiec w piekarniku lub usmażyć. W między czasie przygotować sos. Ugotowane jajka obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka drobno posiekać i odstawić. Żółtka utrzeć z musztardą i oliwą na gładką masę. Dodać sok z cytryny i ostrą paprykę. Wymieszać. Na końcu dodać posiekane białka i doprawić solą. Paluszki rybne polać sosem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia polska 1001 przepisów