Składniki
Zapraszam na paluszki z rybne z pysznym pikantnym sosem musztardowo - jajecznym. Jeśli macie dość nudnych ryb to przygotujcie ten sos. Poszłam na łatwiznę i użyłam gotowych paluszków, ponieważ dziś nie miałam czasu, aby przygotować je samodzielnie.
Składniki:
- 10 paluszków rybnych
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki ostrej musztardy (użyłam sarepskiej)
- sól
Przygotowanie:
Paluszki upiec w piekarniku lub usmażyć. W między czasie przygotować sos. Ugotowane jajka obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka drobno posiekać i odstawić. Żółtka utrzeć z musztardą i oliwą na gładką masę. Dodać sok z cytryny i ostrą paprykę. Wymieszać. Na końcu dodać posiekane białka i doprawić solą. Paluszki rybne polać sosem.
Smacznego!
Źródło: Kuchnia polska 1001 przepisów