Dania mięsne i obiady

Kotlety z majonezem, pieczarkami i serem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Baaardzo dobre i baaaardzo sycące kotlety z pieczarkami, serem, majonezem i keczupem. Nie są dietetyczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na coś bardziej kalorycznego, szczególnie zimą. Może akurat nie macie żadnego pomysłu na dzisiejszy obiad?

 

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 4 pełne łyżeczki majonezu
  • ok 2 łyżeczek keczupu
  • 300 g pieczarek
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

 

Przygotowanie:

Pieczarki, umyć i pkroić w plastry. Obsmażyć na patelni aż cała woda odparuje, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić.  Pierś z kurczaka pokroić na kotlety, posolić i popieprzyć. Obtaczać w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na oleju. Gotowe kotlety posmarować majonezem (około pełnej łyżeczki na każdego kotleta), zrobić slalom keczupem i wyłożyć pieczarki. Na wierzch położyć po plasterku sera. Zapiec w piekarniku do momentu aż ser się stopi. Udekorować szczypiorekiem.

 

Smacznego!