Dania mięsne i obiady

Pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Pyszne pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym. Sycące danie obiadowe. Polecam!

 

Składniki:

  • 200 g makaronu wstążki (użyłam makaronu ze szpinakiem i pomidorami)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki startego żółtego sera

 

Przygotowanie:

Jedną cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Umieścić w misce, wbić do niej jajko i dodać mięso. Wsypać bułkę tartą i wlać 1-2 łyżki letniej wody. Ze składników wyrobić jednolitą masę. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Aby mięso się nie przyklejało do dłoni należy co jakiś czas zwilżać je wodą. Pulpeciki podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Pozostałą cebulę pokroić w drobną kostę, a czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić w garnku na 1 łyżce oleju. W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do garnka z cebulą dodać pomidory i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość dusić aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu przełożyc pulpeciki. Wszystko chwilę razem podgrzewać. Na talerzu wyłożyć porcję makaronu, a na nią wylać sos wraz z pulpecikami. Gotowanie danie posypać startym serem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 1/2012