Składniki
Dzisiaj zapraszam na mięciutkie i lekko słodkie udka. Doskonałym uzupełnieniem dania jest lekkie piure z ziemniaków i marchewki. Nie zawiera ono śmietany ani masła, ale w smaku jest równie pyszne, jak te tradycyjne.
Składniki:
Udka + marynata:
- 800 g udek kurczaka
- 2,5 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy fracuskiej (z gorczycą)
- 2 łyżki ostrej musztardy (użyłam sarepskiej)
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
Piure ziemniaczono- marchewkowe:
- 500 g ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- gałka muszkatołowa (2 szczypty)
- 30 g sera żółtego
- 1 łyżka mleka
- pieprz
- sól
Udka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: wymieszać miód, musztardy, sok z cytryny, olej i przyprawy. Do tak przygotowanej glazury włożyć mięso, dokładnie natrzeć i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 220°C. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać pozostałą marynatą. Piec 45-60 min., często obracając i polewając marynatą (obracałam 4 razy).
Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w grubszą kostkę. Ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, ugnieść, przyprawić pieprzem i gałką muszkatałową. Wlać łyżkę mleka, na drobnych oczkach zetrzeć ser i wymieszać. Podawać posypane koperkiem z pieczonymi udkami.
Smacznego!
Źródło: Tradycyjne dania Kuchnia polska 800 sprawdzonych przepisów