Dania mięsne i obiady

Udka w glazurze miodowo- musztardowej z piure ziemniaczano - marchewkowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Dzisiaj zapraszam na mięciutkie i lekko słodkie udka. Doskonałym uzupełnieniem dania jest lekkie piure z ziemniaków i marchewki. Nie zawiera ono śmietany ani masła, ale w smaku jest równie pyszne, jak te tradycyjne.

 

Składniki:

Udka + marynata:

  • 800 g udek kurczaka
  • 2,5 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy fracuskiej (z gorczycą)
  • 2 łyżki ostrej musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki

 

Piure ziemniaczono- marchewkowe:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • gałka muszkatołowa (2 szczypty)
  • 30 g sera żółtego
  • 1 łyżka mleka
  • pieprz
  • sól

 

Udka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: wymieszać miód, musztardy, sok z cytryny, olej i przyprawy. Do tak przygotowanej glazury włożyć mięso, dokładnie natrzeć i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 220°C. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać pozostałą marynatą. Piec 45-60 min., często obracając i polewając marynatą (obracałam 4 razy).

 

Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w grubszą kostkę. Ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, ugnieść, przyprawić pieprzem i gałką muszkatałową. Wlać łyżkę mleka, na drobnych oczkach zetrzeć ser i wymieszać. Podawać posypane koperkiem z pieczonymi udkami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Tradycyjne dania Kuchnia polska 800 sprawdzonych przepisów