Dania mięsne i obiady

Zupa węgierska

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Treściwa, pikantna zupa, która może występować jako samodzielne danie.

 

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 400g wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 papryki (w dowolnych kolorach)
  • 500 g ziemniaków
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Przygotowanie:

Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na rumiano. Podsmażone mięso przyprawić solą i pieprzem i podlać szklanką bulionu. Dusić około 1,5 godziny na wolnym ogniu do miękkości. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę. Nastepnie pokroić je wkostkę paprykę również.

Na patelni podgrzać olej i przesmażyć cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Dodać paprykę, a po 5 minutach pomidory oraz przyprawy i dusić całość około 15 minut.

Mięso połączyć z bulionem i warzywami, zagotować. Dodać ziemniaki i gotować około 15 minut. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

 

Smacznego!

 

Źródło: przepis wg braci Kuroniów