Składniki
Treściwa, pikantna zupa, która może występować jako samodzielne danie.
Składniki:
- 2 l bulionu
- 400g wołowiny
- 2 cebule
- 2 papryki (w dowolnych kolorach)
- 500 g ziemniaków
- 3 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- ostra papryka
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na rumiano. Podsmażone mięso przyprawić solą i pieprzem i podlać szklanką bulionu. Dusić około 1,5 godziny na wolnym ogniu do miękkości. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę. Nastepnie pokroić je wkostkę paprykę również.
Na patelni podgrzać olej i przesmażyć cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Dodać paprykę, a po 5 minutach pomidory oraz przyprawy i dusić całość około 15 minut.
Mięso połączyć z bulionem i warzywami, zagotować. Dodać ziemniaki i gotować około 15 minut. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
Smacznego!
Źródło: przepis wg braci Kuroniów