Dania mięsne i obiady

Mięso mielone z serem feta

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Najlepsze kotlety mielone jakie w życiu jadłam. Są fenomenalne i prezentują się doskonale. Polecam!!

Składniki (na 8 porcji):

Przygotowanie:

Szczypiorek opłukać i posiekać. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone połączyć ze szczypiorkiem, cebulą, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Wymieszać (najlepiej ręką).

Przygotować 8 kawałków folii aluminiowej i posmarować je olejem. Mięsną masę podzielić na 8 części, uformować grubsze placki i wyłożyć na folii. Aby mięso nie przyklejało się do dłoni należy je zwilżyć wodą. Na środku mięsnego placka położyć kawałek sera feta (grubszy plaster).

Następnie za pomocą folii aluminiowej mięso złożyć na pół, zlepiając jego brzegi. Końce folii złożyć tak, aby podczas pieczenia z kieszonek nie wypłynęły soki z mięsa.

Paczuszki wyłożyć na grill lub patelnię grillową i opiec z obu stron (przez około 2 min. z każdej strony). Kiedy foliowa paczuszka się wybrzuszy, mięso wyjąć, po czym dosmażyć bez folii.

Smacznego!

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 6/2012