Składniki
Dzisiaj kurczak w innej odsłonie. Szpinak ze śmietaną sprawia, że mięso po upieczeniu nie jest suche, a orzechy, oprócz tego, że przyjemnie chrupią, to nadają daniu dodatkowych walorów smakowych. Całość zawinięta w niezawodne ciasto francuskie.
Składniki:
- 1,5 piersi kurczaka
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 100 ml śmietany 30%
- 40 g startego żółtego sera
- 50 g orzechów laskowych
- opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić tak, aby powstały duże płaty (jak na kotlety). Oprószyć każdy solą i pieprzem z obu stron. Liście szpinaku umyć, oczyścić i zblanszować (wrzucić na kilkadziesiąt sekund do wrzątku, a następnie do zimnej wody i na koniec odsączyć). Do szpinaku dodać śmietanę i dobrze przyprawić. Masę szpinakową rozmsarować na mięsie i posypać startym serem. Orzechy laskowe drobno posiekać, posypać nimi szpinak. Zwinąć filety w ciasne ruloniki. Ciasto francuskie pokroić w paski i owinąć nimi mięso. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej roladki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut, aż ciasto się zarumieni.
Smacznego!
Źródło: Kuchnia. Najlepsze przepisy Claudii, Nr 5 2011/2012