Dania mięsne i obiady

Roladki ze szpinakiem i orzechami w cieście francuskim

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Przepis

Dzisiaj kurczak w innej odsłonie.  Szpinak ze śmietaną sprawia, że mięso po upieczeniu nie jest suche, a orzechy, oprócz tego, że przyjemnie chrupią, to nadają daniu dodatkowych walorów smakowych. Całość zawinięta w niezawodne ciasto francuskie.

 

Składniki:

  • 1,5 piersi kurczaka
  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 100 ml śmietany 30%
  • 40 g startego żółtego sera
  • 50 g orzechów laskowych
  • opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić tak, aby powstały duże płaty (jak na kotlety). Oprószyć każdy solą i pieprzem z obu stron. Liście szpinaku umyć, oczyścić i zblanszować (wrzucić na kilkadziesiąt sekund do wrzątku, a następnie do zimnej wody i na koniec odsączyć). Do szpinaku dodać śmietanę i dobrze przyprawić. Masę szpinakową rozmsarować na mięsie i posypać startym serem. Orzechy laskowe drobno posiekać, posypać nimi szpinak. Zwinąć filety w ciasne ruloniki. Ciasto francuskie pokroić w paski i owinąć nimi mięso. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej roladki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut, aż ciasto się zarumieni.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia. Najlepsze przepisy Claudii, Nr 5 2011/2012

You have no rights to post comments