Dania mięsne i obiady

Kotlety na waflu

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Po ziemniakach zawijanych w wafel przyszła kolej na wafle przekładane mięsem mielonym. Polecam dla odmiany od tradycyjnych kotletów.

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (użyłam z szynki)
  • 2 cebule
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 jajka + 2 do panierowania
  • 6 łyżek bułki tartej + do panierki
  • 12 łyżek wody
  • 4 płaty wafla

 

Przygotowanie:

Mięso włożyc do miski i dodać do niej cebule pokrojnone w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Wbić 2 jajka. Bułkę tartą namoczyć w wodzie i dodać do mielonego. Wyrobić masę dłońmi. Tak przygotowane mięso podzielić na 3 części i pierwszą rozsmarować na waflu. Przykryć drugim waflem i ponownie wyłożyć mięso. Czynność powtórzyć. Wafle pokroić w kostki 5 x 5 cm lub według uznania. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony aż do zarumienienia.

 

Smacznego!

 

Źródło: M. Puzio, Kuchnia polska