Dania mięsne i obiady

Polędwiczka z pieczarkami i szynką prasciutto w cieście francuskim

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Puree ziemniaczane:

Pierwszy raz miałam okazję przygotowywać polędwiczkę i w takim wydaniu bardzo nam smakowała. Mięso było soczyste i dość pikantne, ponieważ użyłam bardzo ostrej musztardy, którą można zastąpić delikatniejszą. Do tego pieczarki, lekko słona szynka, a wszystko zawinięte w niezawodne ciasto francuskie. Polecam!

 

Składniki:

  • ok 500 g polędwiczki wieprzowej
  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 350 g pieczarek
  • 100 g szynki prasciutto
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki musztardy (użyłam rosyjskiej)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • oliwa

Puree ziemniaczane:

  • 400 g ziemniaków
  • 300 g selera
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w cienkie paski i podsmażyć na maśle, do momentu, aż cała woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem. Polędwiczkę oczyścić z błon i przyprawić (solą i pieprzem). Następnie podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie po około 1 minucie z każdej strony.

Na desce do krojenia ułożyć wędlinę, aby plastry lekko na siebie zachodziły. Na to wyłożyć pieczarki. Polędwiczkę posmarować musztardą i ułożyć na środku szynki i ściśle zawinąć. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym żółtkiem i przełożyć mięso. Roladę zwinąć, mocno ściskając brzegi ciasta, aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia. Wierzch ciasta posmarować pozostałym żółtkiem i piec około 30 - 40 minut w 180°C.

 

Ziemniaki i seler obrać i pokroić w kostkę. Zalać osoloną wodą i ugotować (około 20 min.). Warzywa odcedzić, utłuc z dodatkiem masła i śmietany. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z roladą z polędwiczki, pokrojoną w plastry.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kulinarne inspiracje Biedronki (przepis Jana Kuronia)