Dania mięsne i obiady

Rolada z mięsa mielonego

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Mięso mielone podane inaczej: jako rolada z pieczarkami i serem. Bardzo dobra :) Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale nie miałam aparatu i musiałam zrobić zdjęcia telefonem :(

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 350 g sera żółtego

 

Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodać jajka, przyprawę, bułkę tartą (uprzednio namoczoną) oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wyrobić. Papier do pieczenia posmarować olejem, posypać bułką tartą i wyłożyć na niego mięso, formując prostokąt o grubości około 1cm. Cebulę i pieczarki drobno pokroić, a następnie smażyć na niewielkiej ilości oleju, aż cały płyn odparuje. Warzywa doprawić do smaku i wyłożyć je na surowym mięsie zostawiając około 2 cm wolnego miejsca z jednego brzegu. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na pieczarki. Mięso zwinąć w roladę, delikatnie odrywając papier. Następnie owinąć je w ten sam papier do pieczenia, zawijając brzegi (jak cukierka). Roladę włożyć do keksówki lub naczynia żaroodpornego, posmarowanego olejem i piec około 50 - 60 min. w temp. 180ºC

 

Smacznego!

 

Źródło: M. Puzio, Kuchnia polska