Składniki
Enchiladas (czyt. encziladas) to tradycyjne danie meksykańskie. Przyrządza się je w tortillach, które należy przez chwilę moczyć w gorącym oleju. Zrezygnowałam z tego kroku i zwilżyłam placki wodą, aby były mniej tłuste. Następnie tortille napełnia się farszem, zwija i układa w naczyniu żaroodpornym i zalewa sosem. Bardzo smaczne danie!
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400g)
- 1 łyżeczka tabasco
- 1 puszka fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 420 g polędwicy wieprzowej
- 1/2 pęczka dymki
- 200 g sera żółtego
- 1 pomidor
- 7 małych placków tortilli
- sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pomidory, doprawić do smaku solą oraz tabasco i doprowadzić do wrzenia. Składniki zmiksować blenderem do czasu powstania gęstej, jednolitej masy. Do garnka dołożyć opłukaną fasolę i ponownie zagotować. Następnie sos zdjąć z ognia i dodać majeranek. Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego.
Polędwicę oczyścić i pokroić w paseczki.Czosnek obrać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dymki umyć i posiekać. Dodać je do zawartości patelni. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Placki do tortilli zwilżyć wodą i wyłożyć na nich po trochu przygotowanego nadzienia mięsnego i zrolować jak naleśniki. Zwinięte placki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać resztą sosu pomidorowego. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać na wierzch Enchiladas. Pomidora pokroić w kostkę i rozłożyć na serze. Szczypiorek pokroić i posypać na wierzch. Danie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piec około 15 minut.
Smacznego!
Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2013