Dania mięsne i obiady

Enchiladas

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Enchiladas (czyt. encziladas) to tradycyjne danie meksykańskie. Przyrządza się je w tortillach, które należy przez chwilę moczyć w gorącym oleju. Zrezygnowałam z tego kroku i zwilżyłam placki wodą, aby były mniej tłuste. Następnie tortille napełnia się farszem, zwija i układa w naczyniu żaroodpornym i zalewa sosem. Bardzo smaczne danie!

 

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400g)
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 puszka fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 420 g polędwicy wieprzowej
  • 1/2 pęczka dymki
  • 200 g sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 7 małych placków tortilli
  • sól, pieprz, tymianek

 

Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pomidory, doprawić do smaku solą oraz tabasco i doprowadzić do wrzenia. Składniki zmiksować blenderem do czasu powstania gęstej, jednolitej masy. Do garnka dołożyć opłukaną fasolę i ponownie zagotować. Następnie sos zdjąć z ognia i dodać majeranek. Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego.

 

Polędwicę oczyścić i pokroić w paseczki.Czosnek obrać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dymki umyć i posiekać. Dodać je do zawartości patelni. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Placki do tortilli zwilżyć wodą i wyłożyć na nich po trochu przygotowanego nadzienia mięsnego i zrolować jak naleśniki. Zwinięte placki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać resztą sosu pomidorowego. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać na wierzch Enchiladas. Pomidora pokroić w kostkę i rozłożyć na serze. Szczypiorek pokroić i posypać na wierzch. Danie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piec około 15 minut.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2013