Składniki
Według mnie te placki są przepyszne! Koniecznie wypróbujcie! Za przepis dziękuję Pani Ewie :)
Składniki (na około 17 sztuk):
- 700 g fileta z kurczaka
- 4 cebule
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek majonezu
- 250g sera żółtego (użyłam 100g mozzarelli i 150g edamskiego)
- pęczek szczypiorku
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 zielonej papryki
- 0,5 czerwonej papryki
- sól, pieprz
- vegeta (ok.1 łyżeczki)
Składniki:
Mięso pokroić w małą kostkę. W dużej misce roztrzepać jajka. Dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, majonez oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Do zawartości wrzucić pokrojone filety. 3 cebule pokroić w kostkę i dodać do miski. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do masy. Szczypiorek posiekać i wymieszać z resztą składników.
Pieczarki, cebulę oraz papryki umyć, pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać olej, dodać warzywa i dusić wszystko do miękkości. Następnie zawartość patelni przestudzić i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Całość odstawić na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie łyżką wykładać niewielkie porcje (jak na placki ziemniaczane) i smażyć na oleju do zarumienienia. Wykładać na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar oleju.
Podawać z ziemniakami lub frytkami. Na zimno do chleba również są bardzo dobre!
Smacznego!