Dania mięsne i obiady

Placki z kurczaka z warzywami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Według mnie te placki są przepyszne!  Koniecznie wypróbujcie! Za przepis dziękuję Pani Ewie :)

 

Składniki (na około 17 sztuk):

  • 700 g fileta z kurczaka
  • 4 cebule
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek majonezu
  • 250g sera żółtego (użyłam 100g mozzarelli i 150g edamskiego)
  • pęczek szczypiorku
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 zielonej papryki
  • 0,5 czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • vegeta (ok.1 łyżeczki)

 

Składniki:

Mięso pokroić w małą kostkę. W dużej misce roztrzepać jajka. Dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, majonez oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Do zawartości wrzucić pokrojone filety. 3 cebule pokroić w kostkę i dodać do miski. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do masy. Szczypiorek posiekać i wymieszać z resztą składników.

 

Pieczarki, cebulę oraz papryki umyć, pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać olej, dodać warzywa i dusić wszystko do miękkości. Następnie zawartość patelni przestudzić i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Całość odstawić na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie łyżką wykładać niewielkie porcje (jak na placki ziemniaczane) i smażyć na oleju do zarumienienia. Wykładać na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar oleju.

 

Podawać z ziemniakami lub frytkami. Na zimno do chleba również są bardzo dobre!

 

Smacznego!