Dania mięsne i obiady

Rolada z indyka faszerowana szpinakiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

W końcu wracam. Ostatnio miałam bardzo intensywny okres w życiu, gdzie doba niestety była za krótka. Na szczęście już wszystko wraca do normy.

 

Dziś zapraszam Was na bardzo smaczny obiad, który oprócz walorów smakowych, pięknie się prezentuje. Zatem jeśli spodziewacie się gości i znudziły Wam się tradycyjne dania, a do tego chcielibyście zaskoczyć czymś nowym, ten przepis jest właśnie dla Was.

 

Przygotowanie:

Mięso umyć i naciąć tak, aby powstał jeden duży płat (w razie konieczności rozbić). Pierś natrzeć przyprawą typu Vegeta i skropić oliwą z oliwek. Odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.

 

Na patelni rozgrzać oliwę (około 3 łyżek) i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. 2 minut. Dodać szpinak (nie ma potrzeby rozmrażania) i smażyć ok. 10 minut. Na koniec wmieszać roztrzepane jajka i doprawić solą oraz pieprzem. 

 

Na płacie mięsa rozłożyć plastry szynki i rozsmarować równomiernie szpinakowy farsz. Całość ścisło zwinąć w roladę. Można dodatkowo związać nicią wędliniarską. Roladę obsmażyć krótko na patelni z każdej strony. Następnie wstawić do naczynia żaroodpornego, podlać tłuszczem z patelni i dodać około 200 ml wody. Piec około 45-60 min. w 200°C. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na około 10 min., aby odpoczęło i soki się wchłonęły. Pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami oraz surówką.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia dwóch smaków Słodki Słony

Mięsna pieczeń z cukinią i machewką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Zapraszam na smaczną pieczeń z mięsa mielonego. Dodatek warzyw, oprócz poprawy walorów smakowych, sprawia, że danie ładnie prezentuje się w przekroju. Kolejnym atutem jest prostota przygotowania.

 

Przygotowanie:

Podłużną foremkę o wymiarach 30 x 11,5 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki keksówki wyłożyć szynką, tak by brzeg zachodziły na siebie (patrz zdjęcie poniżej).

 

Cukinię, marchew, cebulę i mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wbić jajka. Następnie dołożyć mięso mielone, przecier pomidorowy i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Całość wyrobić ręką i przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Na wierzch ułożyć pozostałe plastry szynki i złożyć do środka wystające brzegi.

Piec w piekarniku około 60 min. w 180°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: książka Pascal kontra Okrasa, przepis Pascala

Kurczak w mleku kokosowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna propozycja na ekspresowy obiad. Czasami lubię takie mało skomplikowane przepisy, zwłaszcza, gdy mam mało czasu, wtedy szczególnie je doceniam. Zapraszam na kurczaka w kremowym sosie kokosowym.

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i obsypać przyprawą do kurczaka. Na patelnię wlać wodę (do około połowy wysokości), gdy zacznie się gotować dodać mięso. Dusić do momentu odparowania całej wody. Na koniec dodać mleko kokosowe. Chwilę podsmażyć.

 

Smacznego!

Kurczak w sosie szpinakowo-jogurtowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Ekspresowy, zdrowy obiad dla wielbicieli szpinaku i kurczaka z dodatkiem jogurtu naturalnego. Całość podana z makaronem.

 

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać wodę (około 1 szklanki) i gdy zacznie się gotować wrzucić pierś z kurczaka. Gotować do momentu odparowania wody. Można również tradycyjnie usmażyć na oleju, jednak mięso będzie bardziej suche.

Na drugiej patelni rozgrzać olej (użyłam sezamowego) i podsmażyć szpinak. W trakcie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Na koniec wlać jogurt grecki. Do zawartości patelni dodać mięso i wymieszać, ewentualnie doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać z makaronem.

 

Smacznego!

Tortille po bolońsku

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Jeśli nie macie pomysłu na obiad a szukacie inspiracji na coś innego niż zawsze a zarazem szybkiego w przygotowaniu to zapraszam na tortille z farszem mięsno-pomidorowym.

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć i zmielić w maszynce do mięsa. Mięso podsmażyć na oleju wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Do zawartości patelni wlać przecier pomidorowy i dodać koncentrat, wymieszać. Następnie doprawić: przyprawą kuchni włoskiej, pieprzem cayenne (lub ostrą papryką), solą i bazylią. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać kukurydzę i ponownie wymieszać.

 

Placki tortilli podgrzać np. w mikrofalówce i na środek każdego wyłożyć mięsny farsz (można posypać serem feta) i zawinąć zgodnie z instrukcją na poniższym zdjęciu.

 

Smacznego!

Kurczak w sosie curry

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pomysł na szybki obiad: kurczak w sosie curry. Niewiele składników, których przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Później tylko na patelnię, do tego śmietana, przyprawy i gotowe!

 

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 150 g śmietany 18%
  • sól
  • 0,5 łyżeczki czerwonej pasty curry (opcjonalnie- można ją zastąpić ostrą papryką)

 

Przygotowanie:

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki.

 

Na jednej patelni podsmażyć posolone piersi z kurczaka, a na drugiej pieczarki - do momentu, aż cała woda odparuje. Następnie mięso przełożyć do pieczarek.

 

Do zawartości patelni dodać śmietanę, curry i pastę curry. Całość chwilę podsmażyć, aż wszystkie składniki i smaki się połączą. Podawać z ryżem.

 

Smacznego!

 

Źródło: U. Summ, Jeść i być szczupłym. Chudnij z przyjemnością

 

Pomidorowe spagetti z kurczakiem i szpinakiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Tym razem spaghetti z kurczakiem, zamiast tradycyjnej wersji z mięsem mielonym. Do tego szpinak i sos pomidory. Zapraszam!

 

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 puszki krojonych pomidorów (po 400g każda)
  • ok. 100 g świeżego szpinaku
  • 1 i 1/2 szklanki startego sera żółtego (najlepiej parmezanu)
  • 4 ząbki czosnku
  • chilli (przyprawa)
  • 4 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej
  • sól
  • makaron spaghetti

 

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pierś pokroić w kostkę i dodać do zawartości patelni. W między czasie ugotować makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

 

W blenderze zmiksować pomidory, zioła, sól, chilli i szklankę startego sera żółtego. Pomidorową mieszankę dodać do kurczaka, ewentualnie doprawić do smaku. Zagotować i zdjąć z ognia. Szpinak umyć, osuszyć, pozbawić łodyżek, porwać na mniejsze kawałki i dodać do całości. Wszystkie składniki wymieszać.

 

Makaron odcedzić i wyłożyć na głębokie talerze. Na spaghetti wylać sos. Wierzch posypać serem i udekorować listkami bazylii.

 

Smacznego!

 

Źródło: C. Bordi, Spaghetti

Tarta z wędzonym łososiem, mozzarellą i pomidorami

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Kolorowa i prosta tarta z wędzonym łososiem. Spód z gotowego ciasta francuskiego, do tego mozzarella, pomidory i szczypiorek. Całość zalana śmietanowo-jajecznym sosem. Smak ryby jest bardzo wyraźny, jednak pozostałe składniki są doskonałym uzupełnieniem dania. Zapraszam.

 

Składniki:

  • 200 g ciasta francuskiego
  • 200 g łososia wędzonego
  • 2 kulki sera mozzarella (każda po 125g)
  • pół pęczka szczypiorku
  • ok. 350 g pomidorów (ok. 4 sztuk)
  • 5 jajek
  • 100g śmietany 30%
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Formę do tarty posmarować masłem. Ja użyłam dwóch blach o średnicy 20 cm, ale można całość przygotować w jednej większej. Ciasto francuskie delikatnie rozciągnąć i wyłożyć nim foremki. Spód ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć łososia, następnie pokrojoną w plastry mozzarellę. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Pomidory pokroić w kostkę i dodać na wierzch tarty. Doprawić solą i pieprzem.

 

Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną. Mieszaniną zalać tartę. Piekarnik rozgrzać do 160°C i piec przez około 25-30 minut, aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia lidla.pl Okrasa kontra Pascal, przepis Pascala

Quesadilla z kurczakiem, serem i sosem barbecue

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Przepyszne danie!!! Ja jestem nim zachwycona i cokolwiek bym nie napisała to będzie za mało. Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Podobno KFC ma w swojej ofercie podobne danie o nazwie Quritto. Chrupiące trójkąty tortilli z kurczakiem, kukurydzą, cebulą i sosem barbecue. Całość połączona rozpływającym się serem. Nadzienie można dowolnie modyfikować. Spróbujcie, a nie pożałujecie :)

 

Składniki:

  • 700 g piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka z grilla
  • ostra papryka
  • 1 duża czerwona cebula
  • puszka kukurydzy
  • 6 placków tortilli Ø 20 cm
  • sos barbecue
  • 400 g sera żółtego

 

Przygotowanie:

 

Mięso umyć, pokroić w niewielką kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i ostrą papryką. Na patelnię wlać wodę (tyle, aby przykryła mięso, ok. 2 szklanek), zagotować i dodać kurczaka. Smażyć do momentu odparowania wody, od czasu do czasu mieszając. Filety można również tradycyjnie usmażyć na oleju. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.

Tortillę posmarować sosem barbecue, posypać serem żółtym, wyłożyć mięso, cebulę, kukurydzę. Następnie ponownie posypać serem i polać sosem. Przykryć drugim plackiem tortilli i piec na grillu elektrycznym (lub w opiekaczu) z obu stron po kilka minut do zarumienienia. Pokroić na cztery trójkąty.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog - U mnie w kuchni

Piersi faszerowane mozzarellą z szynką Schwarzwaldzką w cieście francuskim

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Przepyszny obiad! Roladki z piersi kurczaka faszerowane serem mozzarella i musztardą dla wyostrzenia smaku. Całość owinięta szynką Schwarzwaldzką i ciastem francuskim. Danie jest sycące, a do tego ładnie się prezentuje. Baaardzo polecam!

 

Składniki:

  • 1,5 piersi z kurczaka (3 pojedyncze filety)
  • 1 kulka mozzarelli (125g po odsączeniu zalewy)
  • 2 łyżki ostrej musztardy (użyłam Dijon i Sarepskiej)
  • 100 g szynki Schwarzwaldzkiej
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pieprz
  • 1 jajko

 

Przygotowanie:

Piersi umyć, osuszyć, podzielić na pojedyncze filety i każdy naciąć tworząc kieszonkę. Oprószyć pieprzem. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę i wymieszać z musztardą. Tak przygotowanym farszem nadziać kurczaka.

 

Plastry szynki Schwarzwaldzkiej (po 3) ułożyć tak aby nachodziły na siebie (patrz zdjęcie poniżej). Na nie wyłożyć roladkę i zwinąć wędlinę. Ciasto francuskie podzielić na 3 części. Każdą ponacinać z lewej i prawej strony na paski o szerokości ok. 1cm (tak jak na zdjęciu poniżej) i składać na przemian tworząc warkocz. Jajko rozkłócić i posmarować nim wierzch roladek. Miałam w planie posypać górę sezamem, ale niestety zapomniałam. Następnym razem na pewno to zrobię.

 

Piec w piekarniku w 180°C przez około 30-40 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

 

Smacznego!