Dania mięsne i obiady

Parówki z curry i keczupem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Szybkie, smaczne i mało skomplikowane danie. Świetnie sprawdzi się w chwili, gdy nie mamy pomysłu na coś do jedzenia lub gdy liczy się czas przygotowania potrawy.

 

Składniki:

  • 300 g parówek (8 sztuk)
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 12 pełnych łyżek pikantnego keczupu

 

Przygotowanie:

Parówki pokroić w plastry i podsmażyć na rumiano na oleju. Wsypać curry, wymieszać. Na końcu dodać keczup. Podawać z frytkami.

 

Smacznego!

 

 

Roladki drobiowe z masłem curry w wiórkach kokosowych

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kurczak bardzo często gości na moim stole. Nie wiem do końca czy to powód do radości, ale żeby się nie znudził musi być podawany pod różnymi postaciami :) Dlatego dzisiaj zapraszam na wersję lekko kokosową z masłem curry, dzięki któremu mięso nie jest suche.

 

Składniki:

  • 2 średnie filety z piersi kurczaka
  • ok. 100 g wiórek kokosowych
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki curry
  • sól

 

Przygotowanie:

Filety umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem i posolić. Masło utrzeć z curry. Przygotowaną masą posmarować mięso, ciasno zrolować i spiąć wykałaczkami.

 

W miseczce roztrzepać jajko, a do kolejnej wsypać wiórki. Roladki panierować w rozmąconym jajku i kokosie. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Dania mięsne, Olimp Media

Placki z kurczaka z warzywami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Według mnie te placki są przepyszne!  Koniecznie wypróbujcie! Za przepis dziękuję Pani Ewie :)

 

Składniki (na około 17 sztuk):

  • 700 g fileta z kurczaka
  • 4 cebule
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek majonezu
  • 250g sera żółtego (użyłam 100g mozzarelli i 150g edamskiego)
  • pęczek szczypiorku
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 zielonej papryki
  • 0,5 czerwonej papryki
  • sól, pieprz
  • vegeta (ok.1 łyżeczki)

 

Składniki:

Mięso pokroić w małą kostkę. W dużej misce roztrzepać jajka. Dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, majonez oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Do zawartości wrzucić pokrojone filety. 3 cebule pokroić w kostkę i dodać do miski. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do masy. Szczypiorek posiekać i wymieszać z resztą składników.

 

Pieczarki, cebulę oraz papryki umyć, pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać olej, dodać warzywa i dusić wszystko do miękkości. Następnie zawartość patelni przestudzić i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Całość odstawić na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie łyżką wykładać niewielkie porcje (jak na placki ziemniaczane) i smażyć na oleju do zarumienienia. Wykładać na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar oleju.

 

Podawać z ziemniakami lub frytkami. Na zimno do chleba również są bardzo dobre!

 

Smacznego!

Enchiladas

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Enchiladas (czyt. encziladas) to tradycyjne danie meksykańskie. Przyrządza się je w tortillach, które należy przez chwilę moczyć w gorącym oleju. Zrezygnowałam z tego kroku i zwilżyłam placki wodą, aby były mniej tłuste. Następnie tortille napełnia się farszem, zwija i układa w naczyniu żaroodpornym i zalewa sosem. Bardzo smaczne danie!

 

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów (każda po 400g)
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 1 puszka fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 420 g polędwicy wieprzowej
  • 1/2 pęczka dymki
  • 200 g sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 7 małych placków tortilli
  • sól, pieprz, tymianek

 

Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać pomidory, doprawić do smaku solą oraz tabasco i doprowadzić do wrzenia. Składniki zmiksować blenderem do czasu powstania gęstej, jednolitej masy. Do garnka dołożyć opłukaną fasolę i ponownie zagotować. Następnie sos zdjąć z ognia i dodać majeranek. Połowę sosu wylać na dno naczynia żaroodpornego.

 

Polędwicę oczyścić i pokroić w paseczki.Czosnek obrać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dymki umyć i posiekać. Dodać je do zawartości patelni. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Placki do tortilli zwilżyć wodą i wyłożyć na nich po trochu przygotowanego nadzienia mięsnego i zrolować jak naleśniki. Zwinięte placki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać resztą sosu pomidorowego. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysypać na wierzch Enchiladas. Pomidora pokroić w kostkę i rozłożyć na serze. Szczypiorek pokroić i posypać na wierzch. Danie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC i piec około 15 minut.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 7/2013

Rolada z mięsa mielonego

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Mięso mielone podane inaczej: jako rolada z pieczarkami i serem. Bardzo dobra :) Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale nie miałam aparatu i musiałam zrobić zdjęcia telefonem :(

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 350 g sera żółtego

 

Przygotowanie:

Do mięsa mielonego dodać jajka, przyprawę, bułkę tartą (uprzednio namoczoną) oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wyrobić. Papier do pieczenia posmarować olejem, posypać bułką tartą i wyłożyć na niego mięso, formując prostokąt o grubości około 1cm. Cebulę i pieczarki drobno pokroić, a następnie smażyć na niewielkiej ilości oleju, aż cały płyn odparuje. Warzywa doprawić do smaku i wyłożyć je na surowym mięsie zostawiając około 2 cm wolnego miejsca z jednego brzegu. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać na pieczarki. Mięso zwinąć w roladę, delikatnie odrywając papier. Następnie owinąć je w ten sam papier do pieczenia, zawijając brzegi (jak cukierka). Roladę włożyć do keksówki lub naczynia żaroodpornego, posmarowanego olejem i piec około 50 - 60 min. w temp. 180ºC

 

Smacznego!

 

Źródło: M. Puzio, Kuchnia polska

Makaron z mięsem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Szybki, łatwy w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczny obiad.

 

Składniki (porcja na 6 osób):

  • 700 g łopatki (mielonej)
  • 500 g makaronu (świderki)
  • 800 g pieczarek
  • 400 g śmietany 30%
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • szczypiorek

 

Przygotowanie:

Mięso podsmażyć na łyżce oleju na rumiano i chrupko. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego (użyłam całego opakowania). Pieczarki obrać, pokroić w plastry i dusić na niewielkiej ilości oleju, do momentu, aż cała woda odparuje. Posolić. Do grzybów wlać śmietanę, wymieszać i zagotować. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do garnka wrzucić makaron, mięso oraz pieczarki z sosem śmietanowym i dokładnie wymieszać. Danie wyłożyć na talerze i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

Smacznego!

 

Polędwiczka z pieczarkami i szynką prasciutto w cieście francuskim

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Pierwszy raz miałam okazję przygotowywać polędwiczkę i w takim wydaniu bardzo nam smakowała. Mięso było soczyste i dość pikantne, ponieważ użyłam bardzo ostrej musztardy, którą można zastąpić delikatniejszą. Do tego pieczarki, lekko słona szynka, a wszystko zawinięte w niezawodne ciasto francuskie. Polecam!

 

Składniki:

  • ok 500 g polędwiczki wieprzowej
  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 350 g pieczarek
  • 100 g szynki prasciutto
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki musztardy (użyłam rosyjskiej)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • oliwa

Puree ziemniaczane:

  • 400 g ziemniaków
  • 300 g selera
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w cienkie paski i podsmażyć na maśle, do momentu, aż cała woda odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem. Polędwiczkę oczyścić z błon i przyprawić (solą i pieprzem). Następnie podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie po około 1 minucie z każdej strony.

Na desce do krojenia ułożyć wędlinę, aby plastry lekko na siebie zachodziły. Na to wyłożyć pieczarki. Polędwiczkę posmarować musztardą i ułożyć na środku szynki i ściśle zawinąć. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym żółtkiem i przełożyć mięso. Roladę zwinąć, mocno ściskając brzegi ciasta, aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia. Wierzch ciasta posmarować pozostałym żółtkiem i piec około 30 - 40 minut w 180°C.

 

Ziemniaki i seler obrać i pokroić w kostkę. Zalać osoloną wodą i ugotować (około 20 min.). Warzywa odcedzić, utłuc z dodatkiem masła i śmietany. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z roladą z polędwiczki, pokrojoną w plastry.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kulinarne inspiracje Biedronki (przepis Jana Kuronia)

Kotlety na waflu

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Po ziemniakach zawijanych w wafel przyszła kolej na wafle przekładane mięsem mielonym. Polecam dla odmiany od tradycyjnych kotletów.

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (użyłam z szynki)
  • 2 cebule
  • łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 jajka + 2 do panierowania
  • 6 łyżek bułki tartej + do panierki
  • 12 łyżek wody
  • 4 płaty wafla

 

Przygotowanie:

Mięso włożyc do miski i dodać do niej cebule pokrojnone w drobną kostkę. Posypać solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Wbić 2 jajka. Bułkę tartą namoczyć w wodzie i dodać do mielonego. Wyrobić masę dłońmi. Tak przygotowane mięso podzielić na 3 części i pierwszą rozsmarować na waflu. Przykryć drugim waflem i ponownie wyłożyć mięso. Czynność powtórzyć. Wafle pokroić w kostki 5 x 5 cm lub według uznania. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony aż do zarumienienia.

 

Smacznego!

 

Źródło: M. Puzio, Kuchnia polska

Roladki ze szpinakiem i orzechami w cieście francuskim

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj kurczak w innej odsłonie.  Szpinak ze śmietaną sprawia, że mięso po upieczeniu nie jest suche, a orzechy, oprócz tego, że przyjemnie chrupią, to nadają daniu dodatkowych walorów smakowych. Całość zawinięta w niezawodne ciasto francuskie.

 

Składniki:

  • 1,5 piersi kurczaka
  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 100 ml śmietany 30%
  • 40 g startego żółtego sera
  • 50 g orzechów laskowych
  • opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić tak, aby powstały duże płaty (jak na kotlety). Oprószyć każdy solą i pieprzem z obu stron. Liście szpinaku umyć, oczyścić i zblanszować (wrzucić na kilkadziesiąt sekund do wrzątku, a następnie do zimnej wody i na koniec odsączyć). Do szpinaku dodać śmietanę i dobrze przyprawić. Masę szpinakową rozmsarować na mięsie i posypać startym serem. Orzechy laskowe drobno posiekać, posypać nimi szpinak. Zwinąć filety w ciasne ruloniki. Ciasto francuskie pokroić w paski i owinąć nimi mięso. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej roladki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut, aż ciasto się zarumieni.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia. Najlepsze przepisy Claudii, Nr 5 2011/2012

Zupa węgierska

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Treściwa, pikantna zupa, która może występować jako samodzielne danie.

 

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 400g wołowiny
  • 2 cebule
  • 2 papryki (w dowolnych kolorach)
  • 500 g ziemniaków
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Przygotowanie:

Wołowinę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na rumiano. Podsmażone mięso przyprawić solą i pieprzem i podlać szklanką bulionu. Dusić około 1,5 godziny na wolnym ogniu do miękkości. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę. Nastepnie pokroić je wkostkę paprykę również.

Na patelni podgrzać olej i przesmażyć cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Dodać paprykę, a po 5 minutach pomidory oraz przyprawy i dusić całość około 15 minut.

Mięso połączyć z bulionem i warzywami, zagotować. Dodać ziemniaki i gotować około 15 minut. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

 

Smacznego!

 

Źródło: przepis wg braci Kuroniów