Dania mięsne i obiady

Pierś z kurczaka  w krakersach

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kurczak w pysznej odsłonie. Bardzo polecam!

 

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 80-100g krakersów
  • jogurt naturalny
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka

 

Przygotowanie:

Pierś pokroić na cienkie kotlety. Przyprawić pieprzem i przyprawą do kurczaka (filetów nie soliłam, ponieważ przyprawa ma w składzie sól, a poza tym krakersy są równiez słone). Tak przygotowane mięso polać jogurtem naturalnym i odstawić najlepiej na całą noc. Krakersy bardzo drobno rozkruszyć i obtaczać w nich filet z obu stron. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać pierś. Piec około 40 minut w 180°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia polska, M. Puzio

Udka w glazurze miodowo- musztardowej z piure ziemniaczano - marchewkowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Dzisiaj zapraszam na mięciutkie i lekko słodkie udka. Doskonałym uzupełnieniem dania jest lekkie piure z ziemniaków i marchewki. Nie zawiera ono śmietany ani masła, ale w smaku jest równie pyszne, jak te tradycyjne.

 

Składniki:

Udka + marynata:

  • 800 g udek kurczaka
  • 2,5 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy fracuskiej (z gorczycą)
  • 2 łyżki ostrej musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki

 

Piure ziemniaczono- marchewkowe:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • gałka muszkatołowa (2 szczypty)
  • 30 g sera żółtego
  • 1 łyżka mleka
  • pieprz
  • sól

 

Udka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę: wymieszać miód, musztardy, sok z cytryny, olej i przyprawy. Do tak przygotowanej glazury włożyć mięso, dokładnie natrzeć i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 220°C. Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać pozostałą marynatą. Piec 45-60 min., często obracając i polewając marynatą (obracałam 4 razy).

 

Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w grubszą kostkę. Ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, ugnieść, przyprawić pieprzem i gałką muszkatałową. Wlać łyżkę mleka, na drobnych oczkach zetrzeć ser i wymieszać. Podawać posypane koperkiem z pieczonymi udkami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Tradycyjne dania Kuchnia polska 800 sprawdzonych przepisów

Pulpeciki w sosie pomidorowym z makaronem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszne pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym. Sycące danie obiadowe. Polecam!

 

Składniki:

  • 200 g makaronu wstążki (użyłam makaronu ze szpinakiem i pomidorami)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki startego żółtego sera

 

Przygotowanie:

Jedną cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Umieścić w misce, wbić do niej jajko i dodać mięso. Wsypać bułkę tartą i wlać 1-2 łyżki letniej wody. Ze składników wyrobić jednolitą masę. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Aby mięso się nie przyklejało do dłoni należy co jakiś czas zwilżać je wodą. Pulpeciki podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Pozostałą cebulę pokroić w drobną kostę, a czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić w garnku na 1 łyżce oleju. W między czasie ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do garnka z cebulą dodać pomidory i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość dusić aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu przełożyc pulpeciki. Wszystko chwilę razem podgrzewać. Na talerzu wyłożyć porcję makaronu, a na nią wylać sos wraz z pulpecikami. Gotowanie danie posypać startym serem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku Nr 1/2012

Kotlety z majonezem, pieczarkami i serem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Baaardzo dobre i baaaardzo sycące kotlety z pieczarkami, serem, majonezem i keczupem. Nie są dietetyczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na coś bardziej kalorycznego, szczególnie zimą. Może akurat nie macie żadnego pomysłu na dzisiejszy obiad?

 

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 4 pełne łyżeczki majonezu
  • ok 2 łyżeczek keczupu
  • 300 g pieczarek
  • 4 plastry sera żółtego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

 

Przygotowanie:

Pieczarki, umyć i pkroić w plastry. Obsmażyć na patelni aż cała woda odparuje, doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić.  Pierś z kurczaka pokroić na kotlety, posolić i popieprzyć. Obtaczać w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na oleju. Gotowe kotlety posmarować majonezem (około pełnej łyżeczki na każdego kotleta), zrobić slalom keczupem i wyłożyć pieczarki. Na wierzch położyć po plasterku sera. Zapiec w piekarniku do momentu aż ser się stopi. Udekorować szczypiorekiem.

 

Smacznego!

Pizza z pieczoną szynką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszna pizza z pieczonym mięsem i sosem barbecue. Przygotowana na bardzo cienkim cieście, ponieważ takie lubimy najbardziej. Zupełnie inny smak, który bardzo przypadł mi do gustu. Może dla odmiany od tradycyjnej pizzy z szynką i pieczarkami skusicie się właśnie na taką? Bardzo polecam!

 

Składniki:

Ciasto:

  • 15 g drożdży
  • 250 g mąki
  • 25 g oliwy
  • 150 g wody
  • 4 g soli
  • 3 g cukru

Z podanych proporcji wyszło mi 2 pizze (średnica 32 cm) na bardzo cienkim cieście.

 

Mięso:

  • 500 g szynki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

 

Ponadto:

  • ok. 1 szklanki sosu barbecue
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • 1 kulka mozzarelli z zalewy (125 g)
  • 300 g żółtego sera

 

Przygotowanie:

Mięso:   Najpierw należy upiec mięso i tę czynność można przygotować dzień wcześniej. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso i wstawić do naczynia żaroodpornego. Piec przez około 1,5 godziny.

Ciasto:  Mąkę, sól i cukier wymieszać razem. Ciepłą wodę połączyć z drożdżami i olejem. Po dokładnym rozpuszczeniu drożdży, przelać zawartość do mąki i zagnieść ciasto. Odstawić na około godzinę w celu zwiększenia objętości.

Pizza:  Blachę do pizzy (zamiast blachy można ciasto wyłożyć na papier do pieczenia lub użyć jednorazowych foremek)  wysmarować olejem. Wyłożyć ciasto i rozprowadzić równomiernie. Następnie posmarować sosem barbecue i posypać połową sera. Mięso pokroić w kostę i rozsypać na pizzy. Dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce i kukurydzę. Na koniec ponownie pospać zółtym serem, pokrojoną w kostkę mozzarellą i wstawić do nagrzanego piernika. Piec około 20 minut w temp. 220° aż spód pizzy będzie zarumieniony.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog gotuję, bo lubię

Paluszki rybne w pikantnym sosie musztardowo - jajecznym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Zapraszam na paluszki z rybne z pysznym pikantnym sosem musztardowo - jajecznym. Jeśli macie dość nudnych ryb to przygotujcie ten sos. Poszłam na łatwiznę i użyłam gotowych paluszków, ponieważ dziś nie miałam czasu, aby przygotować je samodzielnie.

 

Składniki:

  • 10 paluszków rybnych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki ostrej musztardy (użyłam sarepskiej)
  • sól

 

Przygotowanie:

Paluszki upiec w piekarniku lub usmażyć. W między czasie przygotować sos. Ugotowane jajka obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka drobno posiekać i odstawić. Żółtka utrzeć z musztardą i oliwą na gładką masę. Dodać sok z cytryny i ostrą paprykę. Wymieszać. Na końcu dodać posiekane białka i doprawić solą. Paluszki rybne polać sosem.

 

Smacznego!

 

Źródło: Kuchnia polska 1001 przepisów

Chrupiące ziemniaki w waflu

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Chrupiące, delikatne, po prostu pyszne ziemniaki w waflu. Idealne do wszystkich dań mięsnych i na każdą uroczystość. Ich kolejną zaletą jest wygląd, bo sami przyznacie, że prezentują się pięknie. Za przepis dziękuję Ani :)

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 płat wafla o boku 28 cm
  • koperek
  • sól
  • olej do smażenia

 

Przygtowanie:

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę i dodać koperek. Wymieszać. Gorącą masę ziemniaczaną wyłożyć na wafel i rozprowadzić równomiernie. Odstawić na ok 3 min., aby wafel zmiękł pod wpływem ciepła. Zwinąć jak roladę. Zawinąć w ściereczkę i wstawić do lodówki na około 2 godz., aby masa stężała i łatwo było ją kroić. Ja przygotowałam ją dzień wcześniej i przechowywałam całą noc w lodówce . Pokroić w 1 cm plastry i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

Smacznego!

Mięso mielone z serem feta

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Najlepsze kotlety mielone jakie w życiu jadłam. Są fenomenalne i prezentują się doskonale. Polecam!!

Składniki (na 8 porcji):

Przygotowanie:

Szczypiorek opłukać i posiekać. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone połączyć ze szczypiorkiem, cebulą, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Wymieszać (najlepiej ręką).

Przygotować 8 kawałków folii aluminiowej i posmarować je olejem. Mięsną masę podzielić na 8 części, uformować grubsze placki i wyłożyć na folii. Aby mięso nie przyklejało się do dłoni należy je zwilżyć wodą. Na środku mięsnego placka położyć kawałek sera feta (grubszy plaster).

Następnie za pomocą folii aluminiowej mięso złożyć na pół, zlepiając jego brzegi. Końce folii złożyć tak, aby podczas pieczenia z kieszonek nie wypłynęły soki z mięsa.

Paczuszki wyłożyć na grill lub patelnię grillową i opiec z obu stron (przez około 2 min. z każdej strony). Kiedy foliowa paczuszka się wybrzuszy, mięso wyjąć, po czym dosmażyć bez folii.

Smacznego!

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 6/2012