Moje ulubione danie z grilla. Polecam!
Składniki:
- ok. 600 g pieczarek (im większe tym lepsze, u mnie wyszło ok. 20 sztuk)
- 10 plastrów salami (ok. 130 g)
- pęczek szczypiorku
- 150 g żółtego sera
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i usunąć korzonki. Salami oraz trzonki grzybów pokroić w drobną kostkę. Wędlinę podsmażyć na suchej patelni na chrupko (nie trzeba dodawać oleju, ponieważ salami jest tłuste). Następnie dodać posiekane pieczarki i smażyć, aż będą lekko rumiane. Zawartość patelni przełożyć do miski. Szczypiorek drobno posiekać, dodać do farszu i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Gdy nadzienie będzie zimne, ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i połączyć ze wszystkimi składnikami. Tak przygotowanym farszem nadziewać kapelusze grzybów, które następnie należy ułożyć na jednorazowych, aluminiowych tackach. Piec na grillu, przykrywając drugą tacką, do momentu, aż pieczarki zbrązowieją a ser się rozpuści.
Smacznego!