Przekąski

Tartaletki z pieczarkami i salami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Świetna i sycąca przekąska. Doskonale sprawdzi się podczas spotkania z przyjaciółmi. Smakiem trochę przypomina pizzę :)

 

Składniki (na 9 sztuk):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g salami (wędliny)
  • 500 g pieczarek
  • 3-4 cebule dymki
  • 1 kulka mozzarelli (125g)
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 50 g sera żółtego
  • olej

 

Przygotowanie:

Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i salami również posiekać w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć dymkę oraz wędlinę. Następnie dodać pieczarki i dusić do momentu, aż cały płyn odparuje. Wrzucić pokrojoną w kostkę mozzarellę. Na koniec wlać śmietankę i smażyć około 2 -3 minuty. Doprawić ziołami.

 

Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić 9 krążków. Przełożyć je do wysmarowanych olejem foremek o średnicy podstawy 6,5 cm. Tartaletki wypełnić przygotowanym farszem (do połowy wysokości), a wierzch posypać żółtym serem startym na małych oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i piec około 10-15 min., aż się zrumienią.

 

Smacznego!

 

Źródło: B. Woźniak, Przepisy i porady wytrawnej gospodyni

Ogórki zawijane w szynkę

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Chrupiąca, szybka i smaczna przekąska.

 

Składniki:

  • 3 ogórki gruntowe
  • 12 plastrów szynki
  • serek topiony (użyłam Emmentalera)

 

Przygotowanie:

Ogórki obrać i pokroić w ćwiartki. Każdy plaster szynki posmarować serkiem, a następnie owinąć wokół ogórka.

 

Smacznego!

Grissimi z szynką parmeńską

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Świetna przekąska, która doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Sycąca, pożywna, kolorowa i pyszna! Najlepiej spożywać zaraz po przygotowaniu, ponieważ później paluszki mogą zrobić się miękkie.

 

Składniki:

  • 100 g serka śmietankowego (typu Almette)
  • płaska łyżeczka bazylii
  • pół łyżeczki oregano
  • 15 sztuk grissimi (włoskie paluszki chlebowe)- użyłam z rozmarynem
  • 15 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 garści rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych

 

Przygotowanie:

Serek wymieszać z bazylią i oregano. Rukolę umyć i wysuszyć. Każdy plaster szynki posmarować ziołowym serkiem i na wierzch wyłożyć po kilka listków rukoli. Na paluszki chlebowe nawijać szynkę z dodatkami. Pomidorki, z którymi przekąska smakuje jeszcze lepiej, pokroić na ćwiartki i udekorować danie.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: Przepis na życie

Jajka faszerowane z sosem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Prosty i pysznyprzepis na jajka faszerowane z sosem jogurtowo- musztardowym. Jajka w takiej odsłonie można również przygotować na zbliżającą się Wielkanoc.

 

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, przekroić na pół‚ i wyjąć żółtka. Rozgnieść je widelcem, dodać majonez i kurkumę. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziać połówki jajek.

Wszystkie składniki sosu wymieszać. Faszerowane jajka polać sosem.

 

Smacznego!

Zawijańce z warzywami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Bardzo łatwe w przygotowaniu i efektowne zawijańce z warzywami. Wystarczy tortille posmarować serkiem, wyłożyć pokrojone warzywa i zawinąć. Prawda, że prosto i szybko? A chyba nikt nie zaprzeczy, że wyglądają pysznie. Do tego te kolory, aż chce się sięgnąć po kolejną roladkę. Polecam!

 

Przygotowanie:

Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowym

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Świetna przekąska na imprezę. Bardzo łatwa w przygotowaniu i nie znam osoby, której by nie smakowała. Zdecydowanie przygotujcie ją na nadchodzącego sylwestra. Przepis Kasi Guzik z bloga gotowaniecieszy.

 

Przygotowanie: