Składniki
Świetna i sycąca przekąska. Doskonale sprawdzi się podczas spotkania z przyjaciółmi. Smakiem trochę przypomina pizzę :)
Składniki (na 9 sztuk):
- opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g salami (wędliny)
- 500 g pieczarek
- 3-4 cebule dymki
- 1 kulka mozzarelli (125g)
- 5 łyżek śmietany 30%
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 50 g sera żółtego
- olej
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i salami również posiekać w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć dymkę oraz wędlinę. Następnie dodać pieczarki i dusić do momentu, aż cały płyn odparuje. Wrzucić pokrojoną w kostkę mozzarellę. Na koniec wlać śmietankę i smażyć około 2 -3 minuty. Doprawić ziołami.
Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić 9 krążków. Przełożyć je do wysmarowanych olejem foremek o średnicy podstawy 6,5 cm. Tartaletki wypełnić przygotowanym farszem (do połowy wysokości), a wierzch posypać żółtym serem startym na małych oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220°C i piec około 10-15 min., aż się zrumienią.
Smacznego!
Źródło: B. Woźniak, Przepisy i porady wytrawnej gospodyni