Sałatki

Sałatka z wędzonym łososiem, jajkiem i słonecznikiem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Pyszna, lekka sałatka z mieszanką różnych sałat, wędzonym łososiem i jajkiem. Całość wykończona chrupiącymi, prażonymi pestkami słonecznika. Polecam!

 

Przygotowanie:

Do miski wrzucić mix sałat i pokrojonego w kostkę pomidora. Jajka ugotować na twardo. W filiżance wymieszać sos włoski z oliwą z oliwek. 1/3 dressingu odłożyć, a pozostałą ilość połączyć z sałatką.

 

Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Wystudzić. Ser pokroić w kostkę, łososia w paski. Jajka pokroić na ćwiartki.

 

Na talerze wyłożyć sałatę. Następnie kawałki łososia, ser i jajka. Polać pozostałym sosem. Wierzch posypać pestkami słonecznika.

 

Smacznego!

Sałatka z serem feta i jajkiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dziś kolejna smaczna sałatka. Tym razem z dodatkiem sera feta i jajka. Jak zawsze kolorowa i łatwa do przygotowania.

 

Składniki:

  • ok. 120 g mieszanki sałat
  • 8 plastrów szynki
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 pomidor
  • 3 jajka
  • ok. 70 g sera feta
  • sos sałatkowy francuski
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Do miski wrzucić sałatę oraz kukurydzę. Szynkę, pomidory i ser feta pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć na wierzchu talerza. Sos wymieszać z oliwą z oliwek i polać warzywa.

 

Smacznego!

Sałatka z kabanosami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Za oknem coraz cieplej, więc częściej mam ochotę na coś lekkiego. Zapraszam na bardzo szybką, smaczną, kolorową sałatkę z kabanosami i sosem na bazie musztardy, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Dla wszystkich zabieganych.

 

Składniki:

  • 100g mixu sałat
  • 100 g sera sałatkowego np.fetikos
  • 1 pomidor
  • 80 g pikantnych kabanosów

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru

 

Przygotowanie:

Do miski wrzucić mix sałat. Pomidora (po wcześniejszym umyciu)  i ser pokroić w kostkę. Kabanosy pokroić na kawałki około 1 cm.

Wszystkie składniki sosu wymieszać razem. Sałatkę polać dressingiem.

 

Smacznego!

Sałatka ze szpinakiem i tuńczykiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna propozycja sałatki ze szpinakiem, tym razem z tuńczykiem i warzywami. Smaczna i kolorowa :)

 

Składniki:

  • 150g szpinaku baby
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli (użyłam gotowanej na parze)
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 2 średnie pomidory
  • 1,5 opakowania sosu włoskiego do sałatek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Szpinak umyć i pozbawić łodyżek. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Wrzucić składniki do dużej miski. Cebulę pokroić w piórka, a pomidory w kostkę. Wszystko wymieszać. Sosy rozprowadzić w oliwie i polać przygotowaną sałatkę.

 

Smacznego!

Sałatka z surimi

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dziś znowu zapraszam na sałatkę, tym razem z paluszkami krabowymi. Bardzo smaczna, łatwa do przygotowania, znika w ekspresowym tempie i o dziwo wszystkim smakowała :)

 

Składniki:

  • 1 opakowanie paluszków krabowych surimi (250g)
  • 5 jajek
  • 6 dużych ogórków konserwowych
  • 1 średnia czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

 

Przygotowanie:

Jajka ugotować, ostudzić, obrać ze skorupek. Surimi, ogórki konserwowe, cebulę oraz jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

 

Smacznego!

 

Inspiracja: blog Niebo na talerzu

Sałatka ze szpinakiem i wędzonym kurczakiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszna sałatka! Ostatnio moja ulubiona

 

Składniki:

  • 150 g świeżego szpinaku baby
  • 1 puszka kukurydzy
  • 250 g wędzonego fileta z kurczaka
  • mała czerwona cebula
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 pomidor
  • 1,5 opakowania sosu włoskiego do sałatek

 

Przygotowanie:

Szpinak umyć, oderwać łodyżki i osuszyć na sitku. Filet, rzodkiewkę i pomidora pokroić w niewielką kostkę i dodać do szpinaku. Kukurydzę odcedzić z zalewy i dołożyć do sałatki. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie w cieniutki plasterki.

Sos włoski rozrobić w 7 łyżkach oliwy z oliwek i dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać.

 

Smacznego!

Ekspresowa sałatka śledziowa

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Smaczna i prosta sałatka śledziowa, której przygotowanie zajmuje maksymalnie 10 minut. Za przepis dziękuję Pani Ewie.

 

Składniki:

  • 400 g płatów śledziowych marynowanych
  • 2 małe cebule (użyłam 1 białą i 1 czerwoną)
  • 1 średnie jabłko
  • puszka kukurydzy
  • 2 pełne łyżki majonezu

 

Przygotowanie:

Jabłko i śledzie obrać ze skóry. Płaty, jabłko oraz cebule pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę, a na końcu majonez. Wszystko wymieszać.

 

Smacznego!

Szybka sałatka z brokułem i serem feta

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Jeśli tak jak ja macie w lodowce brokuł i nie wiecie co z nim zrobić to proponuję przygotować szybką i prostą sałatkę.

 

Składniki:

  • brokuł (ok. 500 g)
  • 200 g sera feta (użyłam półtłustego)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

 

Przygotowanie:

Brokuł podzielić na drobne różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie (1 łyżeczka soli na litr wody). Warzywo odcedzić i przełożyć do miski. Ser pokroić w niewielką kostkę i połączyć z brokułem. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Można ewentualnie dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przygotowanym sosem polać sałatkę.

 

Smacznego!

Sałatka w muszlach

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Sałatka, która pięknie się prezentuje dzięki makaronowym muszlom, w których jest podana. Dominuje tu smak papryki i pora.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ( 250g) makaronu Conchiglioni (duże muszle)
  • 150 g salami (użyłam pepperoni, można dodać dowolną wędlinę)
  • 2 jajka
  • 1/2 białej częsci pora
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

 

Przygotowanie:

Makaronowe muszle ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzić, zahartować i ostawic do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kostkę. Por pociąć w pół plasterki. Wędlinę oraz papryki pokroić w niewielką kostkę. Dodać kukurydzę odsączoną z zalewy oraz majonez. Wszystkie skadniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Sałatką napełnić muszle.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 6/2012

Sałatka z serem feta i pestkami słonecznika

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Bardzo lubię ser feta, więc mi odpowiada taka kombinacja składników. Smak sałatki poprawiają uprażone pestki, które nadają jej orzechowego posmaku.

 

Składniki:

  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • por (biała część)
  • 5 jajek
  • ser feta (270g)
  • pestki słonecznika (ok 100 g)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka keczupu

 

Przygotowanie:

Papryke pokroić w kostkę, por w półksiężyce. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Kukurydze odcedzić z zalewy i dodać do sałatki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i dodać do warzyw (odłożyć trochę do dekoracji). Na koniec pokroić ser w kostkę i wymieszać składniki. Majonez połączyć ze śmietaną i keczupem. Sałatkę zalać przygotowanym sosem, wymieszać i udekorować pozostałymi pestkami.

 

Smacznego!

 

Źródło: smaczny.pl