Sałatki

Sałatka z serem feta i pestkami słonecznika

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Bardzo lubię ser feta, więc mi odpowiada taka kombinacja składników. Smak sałatki poprawiają uprażone pestki, które nadają jej orzechowego posmaku.

 

Składniki:

  • puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • por (biała część)
  • 5 jajek
  • ser feta (270g)
  • pestki słonecznika (ok 100 g)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka keczupu

 

Przygotowanie:

Papryke pokroić w kostkę, por w półksiężyce. Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Kukurydze odcedzić z zalewy i dodać do sałatki. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i dodać do warzyw (odłożyć trochę do dekoracji). Na koniec pokroić ser w kostkę i wymieszać składniki. Majonez połączyć ze śmietaną i keczupem. Sałatkę zalać przygotowanym sosem, wymieszać i udekorować pozostałymi pestkami.

 

Smacznego!

 

Źródło: smaczny.pl