Serniki

Sernik z konfiturą wiśniową

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Sernik, który wszystkim smakował. Ktoś nawet stwierdził, że był najlepszy jaki jadł. Tylko ja byłam wyjątkiem :) chyba jestem bardziej wybredna i wymagająca.

 

Składniki:

  •  225 g masła
  • 250 g herbatników maślanych
  • 1kg serka waniliowego z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 50 g kaszy manny
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżki bułki tartej
  • 250 g konfitury wiśniowej
  • 100 g śmietany 30%

 

Przygotowanie:

125 g masła rozpuścić. Herbatniki pokruszyć na proszek i połączyć z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

100 g masła utrzeć z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, cukrem i solą. Dodać serek waniliowy, kaszę manną i jajka.

200 g konfitury wymieszać z bułką tartą i posmarować nią kruchy spód. Na wierzch wyłożyć masę serową. Piec przez 70-80 min. w temp. 175°C. Gdy wierzch ciasta zacznie się za bardzo rumienić, należy przykryć je folią aluminiową.  Wystudzić, najlepiej przez noc.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowy. Przełożyć do szprycy i wycisnąć ozdobne kleksy na serniku. Na wierzchu każdego z nich wyłożyć odrobinę konfitury.

 

Smacznego!

 

Źródło: Pyszne ciasta domowe, Nr 3/2013