Składniki
Sernik, który wszystkim smakował. Ktoś nawet stwierdził, że był najlepszy jaki jadł. Tylko ja byłam wyjątkiem :) chyba jestem bardziej wybredna i wymagająca.
Składniki:
- 225 g masła
- 250 g herbatników maślanych
- 1kg serka waniliowego z wiaderka
- 150 g cukru
- 50 g kaszy manny
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżki bułki tartej
- 250 g konfitury wiśniowej
- 100 g śmietany 30%
Przygotowanie:
125 g masła rozpuścić. Herbatniki pokruszyć na proszek i połączyć z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
100 g masła utrzeć z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, cukrem i solą. Dodać serek waniliowy, kaszę manną i jajka.
200 g konfitury wymieszać z bułką tartą i posmarować nią kruchy spód. Na wierzch wyłożyć masę serową. Piec przez 70-80 min. w temp. 175°C. Gdy wierzch ciasta zacznie się za bardzo rumienić, należy przykryć je folią aluminiową. Wystudzić, najlepiej przez noc.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowy. Przełożyć do szprycy i wycisnąć ozdobne kleksy na serniku. Na wierzchu każdego z nich wyłożyć odrobinę konfitury.
Smacznego!
Źródło: Pyszne ciasta domowe, Nr 3/2013