Serniki

Sernik z wiśniami i czekoladą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Pyszny, wspaniały, cudowny! Po raz kolejny się powtórzę, że uwielbiam serniki, więc mogę być nieobiektywna. Ciasteczowy spód, masa serowa przełożona warstwami wiśni z czekoladą- niebo w gębie! Do przepisu można użyć mrożonych owoców, więc można go robić przez cały rok :)

 

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła
  • 5 jajek
  • 1 kg twarogu waniliowego z wiaderka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18% (125ml)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • ok. 400 g mrożonych wiśni (należy je wcześniej rozmrozić)
  • 70 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach

 

Przygotowanie:

Ciasteczka pokruszyć na drobny piasek i wymieszać z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka i wcisnąć je w dno tortownicy. Formę wstawić do lodówki.

Twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę zmiksować na gładką masę.

Na ciasteczkowy spód wylać 1/3 masy serowej, wyłożyć połowę wiśni i oprószyć je częścią (1/3) czekolady. Następnie, ostrożnie łyżką (aby warstwy się nie wymieszały) wylać połowę pozostałej masy serowej, ułożyć resztę wiśni i ponownie oprószyć czekoladą. Na wierzch wylać pozostałą masę (również łyżką).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 1godz.i 20 minut. Wystudzić, włożyć na całą noc do lodówki i następnie wierzch zimnego sernika oprószyć pozostałą czekoladą.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje Wypieki