Składniki
Pyszny, wspaniały, cudowny! Po raz kolejny się powtórzę, że uwielbiam serniki, więc mogę być nieobiektywna. Ciasteczowy spód, masa serowa przełożona warstwami wiśni z czekoladą- niebo w gębie! Do przepisu można użyć mrożonych owoców, więc można go robić przez cały rok :)
Składniki:
- 200 g herbatników
- 80 g masła
- 5 jajek
- 1 kg twarogu waniliowego z wiaderka
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18% (125ml)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- ok. 400 g mrożonych wiśni (należy je wcześniej rozmrozić)
- 70 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach
Przygotowanie:
Ciasteczka pokruszyć na drobny piasek i wymieszać z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka i wcisnąć je w dno tortownicy. Formę wstawić do lodówki.
Twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę zmiksować na gładką masę.
Na ciasteczkowy spód wylać 1/3 masy serowej, wyłożyć połowę wiśni i oprószyć je częścią (1/3) czekolady. Następnie, ostrożnie łyżką (aby warstwy się nie wymieszały) wylać połowę pozostałej masy serowej, ułożyć resztę wiśni i ponownie oprószyć czekoladą. Na wierzch wylać pozostałą masę (również łyżką).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 1godz.i 20 minut. Wystudzić, włożyć na całą noc do lodówki i następnie wierzch zimnego sernika oprószyć pozostałą czekoladą.
Smacznego!
Źródło: blog Moje Wypieki