Składniki
Ciasto smaczne, ale dość słodkie. Gdybym użyła tradycyjnego twarogu lub sera, a nie waniliowego, z pewnością byłoby mniej słodkie. Jednak pozostanę wielbicielką jasnej wersji serników- czekoladowy to już nie to samo.
Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kg sera białego (użyłam waniliowego z wiaderka)
- aromat waniliowy (1 fiolka 4,5g)
- 2 budynie czekoladowe (każdy po 40g)
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g czekolady gorzkiej
- ok 300g wiśni ze słoika
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć na proszek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć masę herbatnikową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Jajka ubić z cukrem. Dodać ser i aromat waniliowy, stale miksując. Wsypać budynie (proszek) i dokładnie wymieszać. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzone dodać do masy serowej. Gotowy krem wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wiśnie odsączyć z kompotu i poukładać na wierzchu. Piec w 180°C przez około 60-80 minut.
Smacznego!