Serniki

Sernik czekoladowy z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Ciasto smaczne, ale dość słodkie. Gdybym użyła tradycyjnego twarogu lub sera, a nie waniliowego, z pewnością byłoby mniej słodkie. Jednak pozostanę wielbicielką jasnej wersji serników- czekoladowy to już nie to samo.

 

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kg sera białego (użyłam waniliowego z wiaderka)
  • aromat waniliowy (1 fiolka 4,5g)
  • 2 budynie czekoladowe (każdy po 40g)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • ok 300g wiśni ze słoika

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na proszek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć masę herbatnikową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

 

Jajka ubić z cukrem. Dodać ser i aromat waniliowy, stale miksując. Wsypać budynie (proszek) i dokładnie wymieszać. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzone dodać do masy serowej. Gotowy krem wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wiśnie odsączyć z kompotu i poukładać na wierzchu. Piec w 180°C przez około  60-80 minut.

 

Smacznego!