Składniki
Sernik kokosowy- smaczny, ale spodziewałam się czegoś innego i może właśnie dlatego nie zaskoczył mnie oryginalnym smakiem- to po prostu zwykły sernik z dodatkiem kokosa. Może dla odmiany skusicie się przygotować go zamiast tradycyjnego sernika pieczonego.
Składniki:
Spód:
- 250 g herbatników maślanych kakaowych
- pół kostki masła
Masa:
- 1 kg sera na serniki z wiaderka (użyłam waniliowego)
- 5 jajek
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g wiórek kokosowych
- tabliczka białej czekolady (100g)
Przygotowanie:
Ciastka pokruszyć na piasek (najszybciej za pomocą blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wsypać warstwę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do masy jajecznej porcjami dodawać ser. Następnie wsypać drobno pokrojoną (lub startą na tarce) białą czekoladę i wiórki kokosowe. Całość wymieszać łyżką.
Na koniec delikatnie wmieszać do masy serowej ubitą pianę z białek. Całość wylać na ciasteczkowy spód.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez pierwsze 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec około 1,5 godziny.
Smacznego!
Źródło: kobieceinspiracje.pl