Serniki

Sernik kokosowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa:

Sernik kokosowy- smaczny, ale spodziewałam się czegoś innego i może właśnie dlatego nie zaskoczył mnie oryginalnym smakiem- to po prostu zwykły sernik z dodatkiem kokosa. Może dla odmiany skusicie się przygotować go zamiast tradycyjnego sernika pieczonego.

 

Składniki:

Spód:

  • 250 g herbatników maślanych kakaowych
  • pół kostki masła

Masa:

  • 1 kg sera na serniki z wiaderka (użyłam waniliowego)
  • 5 jajek
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • tabliczka białej czekolady (100g)

 

Przygotowanie:

Ciastka pokruszyć na piasek (najszybciej za pomocą blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wsypać warstwę ciasteczkową i wcisnąć w dno formy.

 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do masy jajecznej porcjami dodawać ser. Następnie wsypać drobno pokrojoną (lub startą na tarce) białą czekoladę i wiórki kokosowe. Całość wymieszać łyżką.

Na koniec delikatnie wmieszać do masy serowej ubitą pianę z białek. Całość wylać na ciasteczkowy spód.

 

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez pierwsze 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec około 1,5 godziny.

 

Smacznego!

 

Źródło: kobieceinspiracje.pl