Składniki
Baaardzo kremowy i baaardzo kawowy sernik. Ma delikatną konsystencję dzięki serowi z wiaderka i mascarpone. Ponadto, oprócz kawy, zawiera czekoladę o smaku Tiramisu i Cappuccino oraz likier kawowy. Zapraszam wszystkich wielbicieli kawy i serników!
Składniki:
Spód:
- 250 g herbatników
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera na serniki (z wiaderka)
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki likieru kawowego
- 100g czekolady Tiramisu (użyłam firmy Schogetten)
- 100 g czekolady Cappuccino (Schogetten)
Przygotowanie:
Herbatniki rozgnieść na drobny proszek, masło roztopić i połączyć z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć masę ciasteczkową w dno formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Twaróg, serek mascarpone, cukier, jajka oraz mąkę zmiksować. Dodać likier i kawę rozpuszczalną (ziarenka). Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i dodać do masy serowej. Całość ponownie zmiksować. Gotowy krem wylać na spód z herbatników. Piec około 60 minut w temp. 150-160°C.
Smacznego!
Źródło: Moje Gotowanie, Wielkanoc Nr 2/2014