Serniki

Sernik kawowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa serowa:

Baaardzo kremowy i baaardzo kawowy sernik. Ma delikatną konsystencję dzięki serowi z wiaderka i mascarpone. Ponadto, oprócz kawy, zawiera czekoladę o smaku Tiramisu i Cappuccino oraz likier kawowy. Zapraszam wszystkich wielbicieli kawy i serników!

 

Składniki:

Spód:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera na serniki (z wiaderka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 100g czekolady Tiramisu (użyłam firmy Schogetten)
  • 100 g czekolady Cappuccino (Schogetten)

 

Przygotowanie:

Herbatniki rozgnieść na drobny proszek, masło roztopić i połączyć z ciastkami. Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć masę ciasteczkową w dno formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Twaróg, serek mascarpone, cukier, jajka oraz mąkę zmiksować. Dodać likier i kawę rozpuszczalną (ziarenka). Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i dodać do masy serowej. Całość ponownie zmiksować. Gotowy krem wylać na spód z herbatników. Piec około 60 minut w temp. 150-160°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: Moje Gotowanie, Wielkanoc Nr 2/2014