Serniki

Sernik jagodowo-malinowo-wiśniowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

 Poncz:
 Warstwa jagodowa:
 Warstwa malinowa:
 Warstwa wiśniowa:

Dzisiaj mega owocowe ciasto. Pierwsza warstwa jagodowa, druga malinowa, a na szczycie galaretka wiśniowa. Całości dopełnia kakaowy biszkopt, który idealnie komponuje się z kolejnymi warstwami. Do tego prezentuje się o wiele lepiej niż niejeden tort.

 

Składniki:

 

Biszkopt:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

 

Poncz:

  • ok. 200 ml nektaru wiśniowego

 

Warstwa jagodowa:

  • 25 g żelatyny
  • 300 g jagód
  • 500 g sera na serniki (z wiaderka)
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Warstwa malinowa:

  • 25 g żelatyny
  • 300 g malin
  • 500 g sera na serniki (z wiaderka)
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Warstwa wiśniowa:

  • 400 g wiśni
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 200 ml wody

 

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do ich połączenia. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 15 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzony biszkopt naponczować nektarem wiśniowym.

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Jagody zmiksować i dodać ser, cukier, olej oraz śmietanę. 2 łyżki masy połączyć z żelatyną, a następnie całość przelać do masy serowo-jagodowej. Wymieszane składniki wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia pierwszej warstwy.

 

Warstwę malinową przygotować analogicznie jak masę jagodową. Przelać ją na sernik i ponownie wstawić do lodówki.

 

Wiśnie umyć, pozbawić pestek i zmiksować. Wodę zagotować i rozpuścić w niej galaretki. Na koniec dodać owoce. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą i przelać przygotowaną galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

 

Zastygniętą galaretkę wyjąć z tortownicy, zdjąć folię i wyłożyć na wierzch sernika. Ciasto udekorować owocami.

 

Smacznego!

 

Źródło: Blog- Gotuję, bo lubię