Składniki
Dzisiaj mega owocowe ciasto. Pierwsza warstwa jagodowa, druga malinowa, a na szczycie galaretka wiśniowa. Całości dopełnia kakaowy biszkopt, który idealnie komponuje się z kolejnymi warstwami. Do tego prezentuje się o wiele lepiej niż niejeden tort.
Składniki:
Biszkopt:
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
Poncz:
- ok. 200 ml nektaru wiśniowego
Warstwa jagodowa:
- 25 g żelatyny
- 300 g jagód
- 500 g sera na serniki (z wiaderka)
- 250 ml śmietany 30%
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Warstwa malinowa:
- 25 g żelatyny
- 300 g malin
- 500 g sera na serniki (z wiaderka)
- 250 ml śmietany 30%
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Warstwa wiśniowa:
- 400 g wiśni
- 2 galaretki wiśniowe
- 200 ml wody
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i zmiksować do ich połączenia. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 15 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzony biszkopt naponczować nektarem wiśniowym.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Jagody zmiksować i dodać ser, cukier, olej oraz śmietanę. 2 łyżki masy połączyć z żelatyną, a następnie całość przelać do masy serowo-jagodowej. Wymieszane składniki wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia pierwszej warstwy.
Warstwę malinową przygotować analogicznie jak masę jagodową. Przelać ją na sernik i ponownie wstawić do lodówki.
Wiśnie umyć, pozbawić pestek i zmiksować. Wodę zagotować i rozpuścić w niej galaretki. Na koniec dodać owoce. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą i przelać przygotowaną galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Zastygniętą galaretkę wyjąć z tortownicy, zdjąć folię i wyłożyć na wierzch sernika. Ciasto udekorować owocami.
Smacznego!
Źródło: Blog- Gotuję, bo lubię