Serniki

Sernik kawowy trójkolorowy

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Nie smakuje jak typowy, ciężki sernik. Jest wilgotny, kremowy, kawowy i bardzo smaczny. Jedyną wadą tego ciasta jest fakt, iż jest bardzo niskie, dlatego można użyć mniejszej formy.

 

Składniki:

  • 100g masła
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 180 g cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka likieru kawowego (opcjonalnie)
  • 1 kg sera na serniki z wiaderka (użyłam waniliowego)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 80 g śmietany 12%

 

Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Płyn podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, a do drugiej likier. Odstawić do wystygnięcia.

 

Masło zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stale miksując dodawać kolejno jajka. Dołożyć ser, śmietanę i budynie (proszek). Zmiksować do połączenia składników. Gotową masę podzielić na trzy części. Do jednej dodać kawę z likierem, do drugiej kawę z kakao, a trzecią pozostawić bez dodatków. Zawartość wszystkich misek dokładnie wymieszać.

 

Formę o wymiarach 22 x 28 wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam jednorazowej foremki, więc tę czynność pominęłam. Na spód wylać jasną masę bez dodatków i wyrównać. Na pierwszej warstwie rozsmarować część kawową, a na wierzch wyłożyć masę kakaowo- kawową, wyrównać.

 

Sernik piec w 160°C przez 90 minut. Ostudzić, wstawić do lodówki.

 

Smacznego!

 

Źródło: Gotuj krok po kroku, Nr 11/2014