Serniki

Sernik tiramisu

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa:
Dodatki:

Lekki, kremowy, delikatny sernik kawowy. Chociaż nie lubię kawy to ten deser bardzo mi smakuje.

 

Składniki:

Spód:

  • 180 g herbatników w czekoladzie
  • 3 łyżki masła
  • wafelki z orzechami (proponuję tak jak w oryginale użyć podłużnych biszkoptów "języczków", których akurat nie dostałam w żadnym pobliskim sklepie)

Masa:

  • 500 g twarogu (najlepiej z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3 łyżki likeru kawowego
  • 1 łyżeczka granulek kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki śmietany 18%

Dodatki:

  • kakao
  • kawałki czekolady

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć (najłatwiej przy pomocy blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę ciasteczkową, docisnąć. Wafelki lub biszkopty  wyłożyć po obwodzie i delikatnie wcisnąć w masę.

Granulki kawy rozpuścić w likierze.

Twaróg zmiksować z mascarpone, dodać cukier, aromat waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Kolejno dodawać jajka a na końcu wlać kawę z likierem. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Sernik przykryć folią aluminiową i piec około 50 min w temp. 180°C. Sernik wyjąć i wyłożyć na wierzch śmietanę. Masa musi być sprężysta, a nie rzadka. Ponownie przykryć folią i wstawić do pieczenia na 6 minut. Wystudzić, dowolnie udekorować. Posypałam kakao i kawałkami czekolady. Wstawić do lodówki, najlpiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: mojewypieki.com