Składniki
Lekki, kremowy, delikatny sernik kawowy. Chociaż nie lubię kawy to ten deser bardzo mi smakuje.
Składniki:
Spód:
- 180 g herbatników w czekoladzie
- 3 łyżki masła
- wafelki z orzechami (proponuję tak jak w oryginale użyć podłużnych biszkoptów "języczków", których akurat nie dostałam w żadnym pobliskim sklepie)
Masa:
- 500 g twarogu (najlepiej z wiaderka)
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 3 łyżki likeru kawowego
- 1 łyżeczka granulek kawy rozpuszczalnej
- 3/4 szklanki śmietany 18%
Dodatki:
- kakao
- kawałki czekolady
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć (najłatwiej przy pomocy blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę ciasteczkową, docisnąć. Wafelki lub biszkopty wyłożyć po obwodzie i delikatnie wcisnąć w masę.
Granulki kawy rozpuścić w likierze.
Twaróg zmiksować z mascarpone, dodać cukier, aromat waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Kolejno dodawać jajka a na końcu wlać kawę z likierem. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Sernik przykryć folią aluminiową i piec około 50 min w temp. 180°C. Sernik wyjąć i wyłożyć na wierzch śmietanę. Masa musi być sprężysta, a nie rzadka. Ponownie przykryć folią i wstawić do pieczenia na 6 minut. Wystudzić, dowolnie udekorować. Posypałam kakao i kawałkami czekolady. Wstawić do lodówki, najlpiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło: mojewypieki.com