Serniki

Sernik pod bezową pierzynką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

 Masa serowa + beza:
Dodatkowo:

Kolejny smaczny sernik. Spód z ciasta, kwaskowe powidła wiśniowe, masa serowa i słodka beza to pyszne połączenie. Polecam!

 

Przygotowanie:

Mąkę, żółtko, cukier puder, sól, pokrojone na kawałki masło oraz 1-2 łyżki wody zagnieść na gładkie ciasto. Spór tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi formy folią aluminiową. Ciasto rozwałkować na koło i wyłożyć do formy. Ponakłuwać widelcem. Na gotowy spód wyłożyć powidła wiśniowe i tortownicę wstawić do lodówki.

 

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć ze 150 g cukru, budyniem, serem, cukrem wanilinowym i olejem. Mieszając dolewać mleko. Masę serową wylać na schłodzony spód. Piec około 60 minut w 175°C.

 

Białka ubić ze 100g cukru na sztywno. Wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na wierzch pianę. Piec w tej samej temperaturze jeszcze około 10-15 minut, aż beza się zarumieni. Ostudzony sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta domowe, Nr 3/2011