Składniki
Kiedy zobaczyłam ten sernik to tak mnie zauroczył, że postanowiłam go przygotować na swoje urodziny. Jest bardzo kremowy z dodatkiem mleka skondensowanego i barwników. Warstwa bitej śmietany doskonale uzupełnia warstwę serową i nadaje całości lekkości. Myślę, że raz na jakiś czas można zaszaleć i skusić się na takie ciasto.
Składniki:
Spód:
- 120 g herbatników
- 70g masła
Masa:
- 500 g twarogu (najlepiej kremowego z wiaderka)
- 250 g serka mascarpone
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)
- 3 jajka
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 1 łyżka skrobii (mąki) ziemniaczanej
- barwniki spożywcze: fioletowy, różowy, czerwony, zielony, żółty i niebieski (użyłam barwników w proszku)
Bita śmietana:
- 250 ml schłodzonej śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć na drobny proszek (najłatwiej przy pomocy blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki.
Wszystkie składniki masy serowej (oprócz barwników) zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Podzielić ją na 6 równych części i przelać do miseczek (wyszło po około 200g). Do każdej dodać odrobinę barwnika i dokładnie wymieszać. Barwniki należy dozować w niewielkich ilościach (ja używam wykałaczki). Na schłodzony spód wlewać kolejno warstwy masy, lejąc je na środek formy. Piec przez około 60 min. w temperaturze 170°C z parą (poziom niżej w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą). Upieczony i wystdzony sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na sernik wyłożyć warstwę śmietanową.
Smacznego!
Źródło: blog moje wypieki