Serniki

Tęczowy sernik

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa:
Bita śmietana:

Przepis

Kiedy zobaczyłam ten sernik to tak mnie zauroczył, że postanowiłam go przygotować na swoje urodziny. Jest bardzo kremowy z dodatkiem mleka skondensowanego i barwników. Warstwa bitej śmietany doskonale uzupełnia warstwę serową i nadaje całości lekkości. Myślę, że raz na jakiś czas można zaszaleć i skusić się na takie ciasto.

 

Składniki:

Spód:

  • 120 g herbatników
  • 70g masła

Masa:

  • 500 g twarogu (najlepiej kremowego z wiaderka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka skrobii (mąki) ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze: fioletowy, różowy, czerwony, zielony, żółty i niebieski (użyłam barwników w proszku)

Bita śmietana:

  • 250 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na drobny proszek (najłatwiej przy pomocy blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki.

Wszystkie składniki masy serowej (oprócz barwników) zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Podzielić ją na 6 równych części i przelać do miseczek (wyszło po około 200g). Do każdej dodać odrobinę barwnika i dokładnie wymieszać. Barwniki należy dozować w niewielkich ilościach (ja używam wykałaczki). Na schłodzony spód wlewać kolejno warstwy masy, lejąc je na środek formy. Piec przez około 60 min. w temperaturze 170°C z parą (poziom niżej w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą). Upieczony i wystdzony sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na sernik wyłożyć warstwę śmietanową.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog moje wypieki

You have no rights to post comments