Serniki

Sernik waniliowy z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Mój faworyt wśród serników :) absolutnie najlepszy z najlepszych! Uwielbiam go, jest delikatny, kremowy, a warstwa owoców jest tzw. wisienką na torcie. Moja ulubiona wersja to ta z wiśniami lub truskawkami. Do sernika można użyć mrożonych owoców.

 

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 200 g masła

 

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 duży budyń waniliowy (64g)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki aromatu waniliowego
  • 500 g wiśni (mogą być mrożone, jednak należy je wcześniej rozmrozić)

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć (najłatwiej za pomocą blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przełożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Blachę wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.

Jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym. Dodać ser i ciągle miksować. Na koniec wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Masę przelać na ciasteczkowy spód i na wierzch wyłożyć wiśnie. Piec około godziny w 180 °C. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Gotuję, bo lubię