Składniki
Mój faworyt wśród serników :) absolutnie najlepszy z najlepszych! Uwielbiam go, jest delikatny, kremowy, a warstwa owoców jest tzw. wisienką na torcie. Moja ulubiona wersja to ta z wiśniami lub truskawkami. Do sernika można użyć mrożonych owoców.
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników
- 200 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 duży budyń waniliowy (64g)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki aromatu waniliowego
- 500 g wiśni (mogą być mrożone, jednak należy je wcześniej rozmrozić)
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć (najłatwiej za pomocą blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przełożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Blachę wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.
Jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym. Dodać ser i ciągle miksować. Na koniec wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Masę przelać na ciasteczkowy spód i na wierzch wyłożyć wiśnie. Piec około godziny w 180 °C. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło: blog Gotuję, bo lubię