Serniki

Sernik z kokosową pianką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

 Masa:
 Dodatkowo:

Dzisiaj ciasto, które dość często gości na moim stole, ponieważ wszystkim bez wyjątku bardzo smakuje. Delikatny, kremowy sernik z niewielką ilością ciasta i kokosową pianką na wietrzchu. Baaardzo polecam!

 

Składniki:

Spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • 2 żółtka (białka odłożyć na pianę)

 

Masa:

  • 1 kg twarogu (najlepiej z wiaderka)- użyłam sera z wanilią
  • 1 budyń waniliowy (64g)
  • 2 szkalnki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 4 żółtka (białka odłożyć na pianę)
  • aromat waniliowy (dodaję 1,5 fiolki 4,5g)

 

Dodatkowo:

  • 100 g wiórek kokosowych
  • mniej niż pół szklanki cukru

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód zagnieść. Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, równo rozłożyć i ponakłuwać widelcem. Piec około 10-12 minut w temperaturze 170°C.

 

Składniki na masę serową wymieszać (najlepiej przy pomocy rózgi cukierniczej). Masa będzie rzadka, więc nie radzę używać miksera, gdyż ciasto będzie chlapać. W takim przypadku należy pamiętać o fartuchu :) Całość wylać na podpieczony spód i piec około 40-45 min. w temp. 180°C.

 

Przed końcem pieczenia ubić odłożone białka (6 sztuk) na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie wsypać wiórki kokosowe i całość wymieszać łyżką. Sernik wyjąć, na gorący wyłożyć koksową pianę i ponownie wstawić do piekarnika na około 10-15 min., aż się zezłoci. Gdy sernik ostygnie wstawić go do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje wypieki