Składniki
Dzisiaj ciasto, które dość często gości na moim stole, ponieważ wszystkim bez wyjątku bardzo smakuje. Delikatny, kremowy sernik z niewielką ilością ciasta i kokosową pianką na wietrzchu. Baaardzo polecam!
Składniki:
Spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 125 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
- 2 żółtka (białka odłożyć na pianę)
Masa:
- 1 kg twarogu (najlepiej z wiaderka)- użyłam sera z wanilią
- 1 budyń waniliowy (64g)
- 2 szkalnki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 4 żółtka (białka odłożyć na pianę)
- aromat waniliowy (dodaję 1,5 fiolki 4,5g)
Dodatkowo:
- 100 g wiórek kokosowych
- mniej niż pół szklanki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód zagnieść. Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, równo rozłożyć i ponakłuwać widelcem. Piec około 10-12 minut w temperaturze 170°C.
Składniki na masę serową wymieszać (najlepiej przy pomocy rózgi cukierniczej). Masa będzie rzadka, więc nie radzę używać miksera, gdyż ciasto będzie chlapać. W takim przypadku należy pamiętać o fartuchu :) Całość wylać na podpieczony spód i piec około 40-45 min. w temp. 180°C.
Przed końcem pieczenia ubić odłożone białka (6 sztuk) na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie wsypać wiórki kokosowe i całość wymieszać łyżką. Sernik wyjąć, na gorący wyłożyć koksową pianę i ponownie wstawić do piekarnika na około 10-15 min., aż się zezłoci. Gdy sernik ostygnie wstawić go do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Źródło: blog Moje wypieki