Składniki
Delikatny, rozpływający się w ustach i baaardzo kremowy sernik na kakaowym spodzie z herbatników i pysznym musem malinowym, który jest idealnym uzupełnieniem ciasta. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu zawdzięcza swoją konsystencję. Koniecznie spróbujcie, zwłaszcza, że sezon malinowy w pełni :)
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników maślanych kakaowych z dodatkiem czekolady
- 100g masła
Masa:
- 1kg sera z wiaderka (użyłam waniliowego)
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- 330 ml śmietany 30%
- fix do śmietany
- budyń waniliowy - 47g (użyłam waniliowego z naturalną wanilią)
Mus:
- 200 g malin
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Maliny wymieszać z cukrem i rozgnieść widelcem. Odstawić
Herbatniki drobno pokruszyć (najszybciej i najłatwiej blenderem). Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w nie masę ciasteczkową. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Ser zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem, jajkami i budyniem. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem fixu i delikatnie wmieszać do masy serowej. Tak przygotowaną mieszankę wylać na herbatnikowy spód i wyrównać. Do musu malinowego dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Na wierzch sernika wyłożyć kleksy musu owocowego i trzonkiem widelca lub łyżki zrobić esy floresy tworząc wzorek. Całość przykryć folią aluminiową.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Poziom wyżej włożyć sernik i piec około 1,5 godziny w 200°C. Nie należy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, aby para nie uciekała, dopiero 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową. Ciasto urośnie podczas pobytu w piekarniku, jednak później lekko opadnie. Sernik przestudzić i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!