Serniki

Kremowy sernik z musem malinowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa:
Mus:

Przepis

Delikatny, rozpływający się w ustach i baaardzo kremowy sernik na kakaowym spodzie z herbatników i pysznym musem malinowym, który jest idealnym uzupełnieniem ciasta. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu zawdzięcza swoją konsystencję. Koniecznie spróbujcie, zwłaszcza, że sezon malinowy w pełni :)

 

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników maślanych kakaowych z dodatkiem czekolady
  • 100g masła

Masa:

  • 1kg sera z wiaderka (użyłam waniliowego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 330 ml śmietany 30%
  • fix do śmietany
  • budyń waniliowy - 47g (użyłam waniliowego z naturalną wanilią)

Mus:

  • 200 g malin
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Maliny wymieszać z cukrem i rozgnieść widelcem. Odstawić

 

Herbatniki drobno pokruszyć (najszybciej i najłatwiej blenderem). Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w nie masę ciasteczkową. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Ser zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem, jajkami i budyniem. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem fixu i delikatnie wmieszać do masy serowej. Tak przygotowaną mieszankę wylać na herbatnikowy spód i wyrównać. Do musu malinowego dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Na wierzch sernika wyłożyć kleksy musu owocowego i trzonkiem widelca lub  łyżki zrobić esy floresy tworząc wzorek. Całość przykryć folią aluminiową.

 

Na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Poziom wyżej włożyć sernik i piec około 1,5 godziny w 200°C. Nie należy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, aby para nie uciekała, dopiero 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową. Ciasto urośnie podczas pobytu w piekarniku, jednak później lekko opadnie. Sernik przestudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

 

Smacznego!

 

You have no rights to post comments