Serniki

Sernik ze śliwkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Ocena użytkowników

Składniki

Masa:

Przepis

Kolejna smaczna propozycja. Delikatny sernik na bazie serka waniliowego ze śliwkami. Bardzo lubię połączenie sernika z owocami, więc jak dla mnie to pyszne zestawienie. Polecam!

 

Składniki:

Spód:

  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa:

  • 100g masła
  • 500 g sera (użyłam waniliowego z wiaderka)
  • 200 g śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • szczypta soli
  • 800 g śliwek węgierek

 

Przygotowanie:

Masło pokroić na niewielkie kawałki. Dodać pozostałe składniki na spód i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i wstawić na około 30 minut do lodówki.

 

Przygotować masę. Masło (100g) rozpuścić. Ser utrzeć ze śmietaną, cukrem i solą. Stale miksując dodawać jajka jedno po drugim. Następnie wsypać budyń i na koniec wlać rozpuszczone masło. Zmiksować do połączenia składników.

 

Śliwki umyć i przepołowić, usuwając pestki.

 

Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na okrągły placek o średnicy 24 cm. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Następnie wylać masę serową. Na wierzch wyłożyć śliwki, miejscem przecięcia do góry. Piec ok. 60 minut w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C). Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta domowe Nr 3/2013

You have no rights to post comments