Serniki

Sernik z wiśniami i czekoladą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pyszny, wspaniały, cudowny! Po raz kolejny się powtórzę, że uwielbiam serniki, więc mogę być nieobiektywna. Ciasteczowy spód, masa serowa przełożona warstwami wiśni z czekoladą- niebo w gębie! Do przepisu można użyć mrożonych owoców, więc można go robić przez cały rok :)

 

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła
  • 5 jajek
  • 1 kg twarogu waniliowego z wiaderka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18% (125ml)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • ok. 400 g mrożonych wiśni (należy je wcześniej rozmrozić)
  • 70 g gorzkiej czekolady startej na tarce o małych oczkach

 

Przygotowanie:

Ciasteczka pokruszyć na drobny piasek i wymieszać z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka i wcisnąć je w dno tortownicy. Formę wstawić do lodówki.

Twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę zmiksować na gładką masę.

Na ciasteczkowy spód wylać 1/3 masy serowej, wyłożyć połowę wiśni i oprószyć je częścią (1/3) czekolady. Następnie, ostrożnie łyżką (aby warstwy się nie wymieszały) wylać połowę pozostałej masy serowej, ułożyć resztę wiśni i ponownie oprószyć czekoladą. Na wierzch wylać pozostałą masę (również łyżką).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 1godz.i 20 minut. Wystudzić, włożyć na całą noc do lodówki i następnie wierzch zimnego sernika oprószyć pozostałą czekoladą.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje Wypieki

Sernik z konfiturą wiśniową

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Sernik, który wszystkim smakował. Ktoś nawet stwierdził, że był najlepszy jaki jadł. Tylko ja byłam wyjątkiem :) chyba jestem bardziej wybredna i wymagająca.

 

Składniki:

  •  225 g masła
  • 250 g herbatników maślanych
  • 1kg serka waniliowego z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 50 g kaszy manny
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżki bułki tartej
  • 250 g konfitury wiśniowej
  • 100 g śmietany 30%

 

Przygotowanie:

125 g masła rozpuścić. Herbatniki pokruszyć na proszek i połączyć z masłem. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.

100 g masła utrzeć z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, cukrem i solą. Dodać serek waniliowy, kaszę manną i jajka.

200 g konfitury wymieszać z bułką tartą i posmarować nią kruchy spód. Na wierzch wyłożyć masę serową. Piec przez 70-80 min. w temp. 175°C. Gdy wierzch ciasta zacznie się za bardzo rumienić, należy przykryć je folią aluminiową.  Wystudzić, najlepiej przez noc.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowy. Przełożyć do szprycy i wycisnąć ozdobne kleksy na serniku. Na wierzchu każdego z nich wyłożyć odrobinę konfitury.

 

Smacznego!

 

Źródło: Pyszne ciasta domowe, Nr 3/2013

 

Sernik ze śliwkami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna smaczna propozycja. Delikatny sernik na bazie serka waniliowego ze śliwkami. Bardzo lubię połączenie sernika z owocami, więc jak dla mnie to pyszne zestawienie. Polecam!

 

Składniki:

Spód:

  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa:

  • 100g masła
  • 500 g sera (użyłam waniliowego z wiaderka)
  • 200 g śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • szczypta soli
  • 800 g śliwek węgierek

 

Przygotowanie:

Masło pokroić na niewielkie kawałki. Dodać pozostałe składniki na spód i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i wstawić na około 30 minut do lodówki.

 

Przygotować masę. Masło (100g) rozpuścić. Ser utrzeć ze śmietaną, cukrem i solą. Stale miksując dodawać jajka jedno po drugim. Następnie wsypać budyń i na koniec wlać rozpuszczone masło. Zmiksować do połączenia składników.

 

Śliwki umyć i przepołowić, usuwając pestki.

 

Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na blacie posypanym mąką na okrągły placek o średnicy 24 cm. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Następnie wylać masę serową. Na wierzch wyłożyć śliwki, miejscem przecięcia do góry. Piec ok. 60 minut w temperaturze 175°C (termoobieg 150°C). Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: Z życia wzięte, Pyszne ciasta domowe Nr 3/2013

Kremowy sernik z musem malinowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Delikatny, rozpływający się w ustach i baaardzo kremowy sernik na kakaowym spodzie z herbatników i pysznym musem malinowym, który jest idealnym uzupełnieniem ciasta. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu zawdzięcza swoją konsystencję. Koniecznie spróbujcie, zwłaszcza, że sezon malinowy w pełni :)

 

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników maślanych kakaowych z dodatkiem czekolady
  • 100g masła

Masa:

  • 1kg sera z wiaderka (użyłam waniliowego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 330 ml śmietany 30%
  • fix do śmietany
  • budyń waniliowy - 47g (użyłam waniliowego z naturalną wanilią)

Mus:

  • 200 g malin
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Maliny wymieszać z cukrem i rozgnieść widelcem. Odstawić

 

Herbatniki drobno pokruszyć (najszybciej i najłatwiej blenderem). Masło rozpuścić i połączyć z ciastkami. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w nie masę ciasteczkową. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Ser zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem, jajkami i budyniem. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem fixu i delikatnie wmieszać do masy serowej. Tak przygotowaną mieszankę wylać na herbatnikowy spód i wyrównać. Do musu malinowego dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. Na wierzch sernika wyłożyć kleksy musu owocowego i trzonkiem widelca lub  łyżki zrobić esy floresy tworząc wzorek. Całość przykryć folią aluminiową.

 

Na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą. Poziom wyżej włożyć sernik i piec około 1,5 godziny w 200°C. Nie należy otwierać piekarnika w trakcie pieczenia, aby para nie uciekała, dopiero 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową. Ciasto urośnie podczas pobytu w piekarniku, jednak później lekko opadnie. Sernik przestudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

 

Smacznego!

 

Sernik z kokosową pianką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj ciasto, które dość często gości na moim stole, ponieważ wszystkim bez wyjątku bardzo smakuje. Delikatny, kremowy sernik z niewielką ilością ciasta i kokosową pianką na wietrzchu. Baaardzo polecam!

 

Składniki:

Spód:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • 2 żółtka (białka odłożyć na pianę)

 

Masa:

  • 1 kg twarogu (najlepiej z wiaderka)- użyłam sera z wanilią
  • 1 budyń waniliowy (64g)
  • 2 szkalnki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 4 żółtka (białka odłożyć na pianę)
  • aromat waniliowy (dodaję 1,5 fiolki 4,5g)

 

Dodatkowo:

  • 100 g wiórek kokosowych
  • mniej niż pół szklanki cukru

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód zagnieść. Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, równo rozłożyć i ponakłuwać widelcem. Piec około 10-12 minut w temperaturze 170°C.

 

Składniki na masę serową wymieszać (najlepiej przy pomocy rózgi cukierniczej). Masa będzie rzadka, więc nie radzę używać miksera, gdyż ciasto będzie chlapać. W takim przypadku należy pamiętać o fartuchu :) Całość wylać na podpieczony spód i piec około 40-45 min. w temp. 180°C.

 

Przed końcem pieczenia ubić odłożone białka (6 sztuk) na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie wsypać wiórki kokosowe i całość wymieszać łyżką. Sernik wyjąć, na gorący wyłożyć koksową pianę i ponownie wstawić do piekarnika na około 10-15 min., aż się zezłoci. Gdy sernik ostygnie wstawić go do lodówki, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Moje wypieki

Sernik waniliowy z wiśniami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Mój faworyt wśród serników :) absolutnie najlepszy z najlepszych! Uwielbiam go, jest delikatny, kremowy, a warstwa owoców jest tzw. wisienką na torcie. Moja ulubiona wersja to ta z wiśniami lub truskawkami. Do sernika można użyć mrożonych owoców.

 

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 200 g masła

 

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 duży budyń waniliowy (64g)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki aromatu waniliowego
  • 500 g wiśni (mogą być mrożone, jednak należy je wcześniej rozmrozić)

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć (najłatwiej za pomocą blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód przełożyć masę ciasteczkową i docisnąć. Blachę wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.

Jajka ubić z cukrem i aromatem waniliowym. Dodać ser i ciągle miksować. Na koniec wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Masę przelać na ciasteczkowy spód i na wierzch wyłożyć wiśnie. Piec około godziny w 180 °C. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog Gotuję, bo lubię

Tęczowy sernik

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kiedy zobaczyłam ten sernik to tak mnie zauroczył, że postanowiłam go przygotować na swoje urodziny. Jest bardzo kremowy z dodatkiem mleka skondensowanego i barwników. Warstwa bitej śmietany doskonale uzupełnia warstwę serową i nadaje całości lekkości. Myślę, że raz na jakiś czas można zaszaleć i skusić się na takie ciasto.

 

Składniki:

Spód:

  • 120 g herbatników
  • 70g masła

Masa:

  • 500 g twarogu (najlepiej kremowego z wiaderka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400g)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka skrobii (mąki) ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze: fioletowy, różowy, czerwony, zielony, żółty i niebieski (użyłam barwników w proszku)

Bita śmietana:

  • 250 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć na drobny proszek (najłatwiej przy pomocy blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki.

Wszystkie składniki masy serowej (oprócz barwników) zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Podzielić ją na 6 równych części i przelać do miseczek (wyszło po około 200g). Do każdej dodać odrobinę barwnika i dokładnie wymieszać. Barwniki należy dozować w niewielkich ilościach (ja używam wykałaczki). Na schłodzony spód wlewać kolejno warstwy masy, lejąc je na środek formy. Piec przez około 60 min. w temperaturze 170°C z parą (poziom niżej w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą). Upieczony i wystdzony sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na sernik wyłożyć warstwę śmietanową.

 

Smacznego!

 

Źródło: blog moje wypieki

Sernik tiramisu

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Lekki, kremowy, delikatny sernik kawowy. Chociaż nie lubię kawy to ten deser bardzo mi smakuje.

 

Składniki:

Spód:

  • 180 g herbatników w czekoladzie
  • 3 łyżki masła
  • wafelki z orzechami (proponuję tak jak w oryginale użyć podłużnych biszkoptów "języczków", których akurat nie dostałam w żadnym pobliskim sklepie)

Masa:

  • 500 g twarogu (najlepiej z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3 łyżki likeru kawowego
  • 1 łyżeczka granulek kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki śmietany 18%

Dodatki:

  • kakao
  • kawałki czekolady

 

Przygotowanie:

Herbatniki pokruszyć (najłatwiej przy pomocy blendera) i wymieszać z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę ciasteczkową, docisnąć. Wafelki lub biszkopty  wyłożyć po obwodzie i delikatnie wcisnąć w masę.

Granulki kawy rozpuścić w likierze.

Twaróg zmiksować z mascarpone, dodać cukier, aromat waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Kolejno dodawać jajka a na końcu wlać kawę z likierem. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Sernik przykryć folią aluminiową i piec około 50 min w temp. 180°C. Sernik wyjąć i wyłożyć na wierzch śmietanę. Masa musi być sprężysta, a nie rzadka. Ponownie przykryć folią i wstawić do pieczenia na 6 minut. Wystudzić, dowolnie udekorować. Posypałam kakao i kawałkami czekolady. Wstawić do lodówki, najlpiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

Źródło: mojewypieki.com