Śniadania

Postne kanapeczki z wędzonym łososiem i mozzarellą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Po ciężkich i tłustych daniach z grilla zapraszam na lekkie i postne kanapeczki. Idealne na wiosenne śniadanie :)

 

Przygotowanie:

Chleb posmarować masłem, następnie ułożyć po kawałku wędzonego łososia. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w plastry. Na każdą kanapeczkę położyć ser, a na wierzch plaster pomidora. Posypać przyprawą do pomidorów lub ziołami prowansalskimi. Wierzch udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem i skropić olejem sezamowym.

 

Smacznego!

Pasta jajeczna na kanapki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Smaczna i prosta pasta, składająca się z kilku składników. Dla wszystkich dbających o formę :)

 

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i rozdrobnić za pomocą sitka (lub pokroić w kosteczkę). Rzodkiewki umyć i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Dodać jogurt i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Podawać z pieczywem.

 

Smacznego!

 

Pasta z łososia na kanapki

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Tym razem smaczna, zdrowa i łatwa pasta do kanapek.

 

Przygotowanie:

Łososia odsączyć z nadmiaru oleju, przełożyć do miski. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i jogurt. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ogórki pokroić w kostkę. Kromki chlepba posmarowć masłem, wyłożyć pastę, a wierzch posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym.

 

Smacznego!

Puszysty omlet z warzywami

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Kolejna propozycja na omlet, tym razem z dużą ilością warzyw. Łatwy pomysł na pożywne śniadanko :)

 

Przygotowanie:

W misce roztrzepać jajka, dodać płatki owsiane, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory (osobiście wolę wyłożyć je na wierzch już po usmażeniu), cebulę, posiekany szczypiorek i odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość wylać na rozgrzaną patelnię (Ø 20 cm) z odrobiną oleju. Smażyć do uzyskania złotego koloru, a następnie przewrócić na drugą stronę.

 

Smacznego!

Omlet z tuńczykiem i płatkami owsianymi

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

A dzisiaj zapraszam po przepis na zdrowe i pożywne śniadanko: omlet z tuńczykiem, szynką i płatkami owsianymi. Aby był bardziej fit, można użyć 3 białek i 1 całego jaja.

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 mała puszka tuńczyka w oleju (100g)
  • 5 plastrów szynki
  • szczypiorek

 

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć tuńczyka i szynkę pokrojoną w kostkę. W misce rozkłócić jajka, dodać posiekany szczypiorek i płatki owsiane. Na końcu dołożyć tuńczyka i szynkę. Wszystko wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wylać mieszankę jajeczną. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z pomidorem.

 

Smacznego!

 

Źródło: K. Matella, Supersylwetka

Bagietka z kurczakiem i pesto

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Na dzisiejsze śniadanie polecam chrupiące bagietki z kurczakiem, pesto i pomidorem. Wszystko posypane serem i zapieczone w piekarniku. Pychota!

 

Składniki:

  • 4 mini bagietki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 pomidor
  • ok. 100 g sera mozarella
  • słoiczek zielonego pesto (190g)
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka papryka

 

Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić w niewielkie paski i obsypać przyprawami. Na patelnię wlać wodę (ok. 1 szklanki) i dodać kurczaka. Smażyć do momentu aż woda odparuje. Bagietki przekroić wzdłuż na pół i posmarować pesto. Na każdej bułce rozłożyć kawałki kurczaka i plasterki pomidora, przekrojone na pół. Całość posypać serem mozarella i zapiekać w piekarniku około 8 minut w 200°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: To jest pyszne, Nr 1/2014

Ekspresowa pizza na cieście francuskim

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Pizza na cieście francuskim. Alternatywa dla tradycyjnej pizzy na spodzie drożdżowym. Ekspresowa do zrobienia, dla wszystkich ceniących sobie czas. Może wykorzystacie przepis w Walentynki i przygotujecie ją dla swojej "połówki"? Wystarczy tylko przygotować ją w kształcie serca :)

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 275g (25 x 40 cm)
  • 7 łyżek przecieru pomidorowego (z kartonika)
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki przyprawy kuchni włoskiej
  • 8 plastrów salami lub innej wędliny
  • 7 plastrów sera żółtego
  • 2 małe pomidory
  • prażona cebulka

 

Przygotowanie:

Kratkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozwinąć ciasto francuskie. Przecier pomidorowy połączyć z keczupem i ziołami. Na ciasto rozsmarować równomiernie przygotowany sos. Następnie wyłożyć plastry salami i sera przekrojone na pół. Piec około 15 minut w 200°C.

 

Pomidory pokroić w plastry, rozłożyć na wierzchu pizzy i posypać prażoną cebulką. Można dodatkowo polać keczupem.

 

Smacznego!

Jajka zapiekane z serem i szynką

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Baaardzo smaczne i sycące śniadanie. Z przepisu wychodzi spora porcja dla kilku osób. Koniecznie spróbujcie!

 

Składniki:

  • 6 plastrów szynki
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 jajka surowe
  • ok. 3 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 200 g żółtego sera
  • 3 kromki chleba tostowego lub czerstwa bułka (można również użyć zwykłego chleba)
  • 1 szklanka mleka
  • masło
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporna wysmarować masłem. Na dno wyłożyć wędlinę posmarowaną musztardą. Najlepiej przekroić ją na pół lub na cztery, żeby później łatwo było wyjmować zapiekankę. Ugotowane jajka przekroić na pół i ułożyć na szynce, przeciętą częścią do dołu. Chleb tostowy pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na maśle na chrupko.

Mleko połączyć z surowymi jajkami, doprawić solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i 150 g dodać do jajek. Tak powstałym sosem zalać zapiekankę. Wierzch posypać grzankami, a następnie pozostałym serem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 200°C.

 

Smacznego!

 

Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów

Pomidorowe bułki z jajkiem

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj pomysł na śniadanie na ciepło: pomidorowe bułeczki z jajkiem. Lekka odmiana od tradycyjnych sadzonych :) Danie można dowolnie modyfikować, dodając np. wędlinę, salami lub pieczarki.

 

Składniki:

  • 4 bułki
  • 4 jajka
  • 8 łyżek mleka
  • 2 duże pomidory
  • 1 średnia cebula
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • szczypiorek

 

Przygotowanie:

Wierzch bułek ściąć w 1/3 wysokości i wydrążyć z nich miąższ. Koszyczki z pieczywa posmarować wewnątrz masłem i odłożyć. Pozostałe części bułki podzielić na drobne kawałeczki i zalać mlekiem. Na niewielkiej ilości masła zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać pomidory, obrane ze skórki i również pokrojone w kostkę. Gdy woda trochę odpruje wrzucić namoczone kawałki bułki i wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Tak przygotowanym farszem nadziewać bułki do 2/3 wysokości. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i ułożyć w nim pieczywo. Do każdej bułki wbić po jajku i posypać solą oraz pieprzem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-12 min. w temp. 180ºC. Po wyjęciu udekorować szczypiorkiem.

 

Smacznego!

 

Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów

 

Parówki w cieście francuskim

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna

Dzisiaj szybkie, łatwe i smaczne danie, a mianowicie parówki z serem w cieście francuskim. Często podaję do nich groszek i kukurydzę z puszki podsmażone na łyżce masła. Koniecznie spróbujcie! Niestety nie pamiętam źródła przepisu, chociaż wydaje mi się, że była to gazetka Biedronki.

 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego 275g (wymiary 38 x 25,5 cm)
  • 6 parówek
  • 6 plastrów sera żółtego

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 6 pasków. Parówki owinąć serem żółtym, a następnie każdą zwinąć pod skosem w pasek ciasta francuskiego. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowane parówki. Należy zostawić trochę odstępu pomiędzy kolejnymi parówkami, ponieważ ciasto francuskie urośnie. Piec około 30 minut w temperaturze 200ºC aż ciasto się zrumieni na złoto.

Można polać keczupem lub podać z podsmażonym na maśle groszkiem i kukurydzą.

 

Smacznego!