Sezon na szparagi rozpoczęty więc zapraszam na proste śniadanko z ich wykorzystaniem. Przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. Spróbujcie a nie pożałujecie
Sezon na szparagi rozpoczęty więc zapraszam na proste śniadanko z ich wykorzystaniem. Przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. Spróbujcie a nie pożałujecie
Po ciężkich i tłustych daniach z grilla zapraszam na lekkie i postne kanapeczki. Idealne na wiosenne śniadanie :)
Przygotowanie:
Chleb posmarować masłem, następnie ułożyć po kawałku wędzonego łososia. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w plastry. Na każdą kanapeczkę położyć ser, a na wierzch plaster pomidora. Posypać przyprawą do pomidorów lub ziołami prowansalskimi. Wierzch udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem i skropić olejem sezamowym.
Smacznego!
Smaczna i prosta pasta, składająca się z kilku składników. Dla wszystkich dbających o formę :)
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i rozdrobnić za pomocą sitka (lub pokroić w kosteczkę). Rzodkiewki umyć i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Dodać jogurt i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Podawać z pieczywem.
Smacznego!
Tym razem smaczna, zdrowa i łatwa pasta do kanapek.
Przygotowanie:
Łososia odsączyć z nadmiaru oleju, przełożyć do miski. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i jogurt. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ogórki pokroić w kostkę. Kromki chlepba posmarowć masłem, wyłożyć pastę, a wierzch posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym.
Smacznego!
Kolejna propozycja na omlet, tym razem z dużą ilością warzyw. Łatwy pomysł na pożywne śniadanko :)
Przygotowanie:
W misce roztrzepać jajka, dodać płatki owsiane, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory (osobiście wolę wyłożyć je na wierzch już po usmażeniu), cebulę, posiekany szczypiorek i odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość wylać na rozgrzaną patelnię (Ø 20 cm) z odrobiną oleju. Smażyć do uzyskania złotego koloru, a następnie przewrócić na drugą stronę.
Smacznego!
A dzisiaj zapraszam po przepis na zdrowe i pożywne śniadanko: omlet z tuńczykiem, szynką i płatkami owsianymi. Aby był bardziej fit, można użyć 3 białek i 1 całego jaja.
Składniki:
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć tuńczyka i szynkę pokrojoną w kostkę. W misce rozkłócić jajka, dodać posiekany szczypiorek i płatki owsiane. Na końcu dołożyć tuńczyka i szynkę. Wszystko wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wylać mieszankę jajeczną. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z pomidorem.
Smacznego!
Źródło: K. Matella, Supersylwetka
Na dzisiejsze śniadanie polecam chrupiące bagietki z kurczakiem, pesto i pomidorem. Wszystko posypane serem i zapieczone w piekarniku. Pychota!
Składniki:
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w niewielkie paski i obsypać przyprawami. Na patelnię wlać wodę (ok. 1 szklanki) i dodać kurczaka. Smażyć do momentu aż woda odparuje. Bagietki przekroić wzdłuż na pół i posmarować pesto. Na każdej bułce rozłożyć kawałki kurczaka i plasterki pomidora, przekrojone na pół. Całość posypać serem mozarella i zapiekać w piekarniku około 8 minut w 200°C.
Smacznego!
Źródło: To jest pyszne, Nr 1/2014
Baaardzo smaczne i sycące śniadanie. Z przepisu wychodzi spora porcja dla kilku osób. Koniecznie spróbujcie!
Składniki:
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporna wysmarować masłem. Na dno wyłożyć wędlinę posmarowaną musztardą. Najlepiej przekroić ją na pół lub na cztery, żeby później łatwo było wyjmować zapiekankę. Ugotowane jajka przekroić na pół i ułożyć na szynce, przeciętą częścią do dołu. Chleb tostowy pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na maśle na chrupko.
Mleko połączyć z surowymi jajkami, doprawić solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i 150 g dodać do jajek. Tak powstałym sosem zalać zapiekankę. Wierzch posypać grzankami, a następnie pozostałym serem. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego!
Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów
Dzisiaj pomysł na śniadanie na ciepło: pomidorowe bułeczki z jajkiem. Lekka odmiana od tradycyjnych sadzonych :) Danie można dowolnie modyfikować, dodając np. wędlinę, salami lub pieczarki.
Składniki:
Przygotowanie:
Wierzch bułek ściąć w 1/3 wysokości i wydrążyć z nich miąższ. Koszyczki z pieczywa posmarować wewnątrz masłem i odłożyć. Pozostałe części bułki podzielić na drobne kawałeczki i zalać mlekiem. Na niewielkiej ilości masła zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać pomidory, obrane ze skórki i również pokrojone w kostkę. Gdy woda trochę odpruje wrzucić namoczone kawałki bułki i wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Tak przygotowanym farszem nadziewać bułki do 2/3 wysokości. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i ułożyć w nim pieczywo. Do każdej bułki wbić po jajku i posypać solą oraz pieprzem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-12 min. w temp. 180ºC. Po wyjęciu udekorować szczypiorkiem.
Smacznego!
Źródło: E. Aszkiewicz, Kuchnia polska 1001 przepisów
Dzisiaj szybkie, łatwe i smaczne danie, a mianowicie parówki z serem w cieście francuskim. Często podaję do nich groszek i kukurydzę z puszki podsmażone na łyżce masła. Koniecznie spróbujcie! Niestety nie pamiętam źródła przepisu, chociaż wydaje mi się, że była to gazetka Biedronki.
Składniki:
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 6 pasków. Parówki owinąć serem żółtym, a następnie każdą zwinąć pod skosem w pasek ciasta francuskiego. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej przygotowane parówki. Należy zostawić trochę odstępu pomiędzy kolejnymi parówkami, ponieważ ciasto francuskie urośnie. Piec około 30 minut w temperaturze 200ºC aż ciasto się zrumieni na złoto.
Można polać keczupem lub podać z podsmażonym na maśle groszkiem i kukurydzą.
Smacznego!